Hallå där Anders Kråik som bojkottade landsbygdsministerns möte

HALLÅ DÄR. Sametingets styrelse var inte inbjuden till sakrådet med landsbygdsministern om utredningen av rennäringslagen, men fick efter protester ett möte på 30 minuter. Anders Kråik anser att regeringens hantering av Sametinget är förkastlig och vägrade delta.

Anders Kråik, ledamot i Sametinget för partiet Samerna. Han anser att näringsdepartementet behandlat Sametinget som om det inte existerar.
Anders Kråik, ledamot i Sametinget för partiet Samerna. Han anser att näringsdepartementet behandlat Sametinget som om det inte existerar.Foto: Marie Enoksson
Johanna Alskog

Jag är förvånad att övriga i styrelsen ställde upp.

Varför bojkottade du onsdagens sakrådsmöte, inför översynen av rennäringslagstiftningen, med näringsdepartementet och landsbygdsminister Jennie Nilsson (S)?

– Näringsdepartementet hade bjudit in bland andra Samefonden, de samiska partierna, Sametingets ungdomsråd till

Dokumentation

Fördelning av rättigheterna – frågan som delar Sametinget

Frågorna om fördelningen av rättigheter till jakt och fiske delar de nio partierna i Sametinget, se Sameradions kartläggning här. Sprickan är mellan partierna som anser att jakt- och fiskerättigheterna ska ligga hos samebyarna och partierna som anser att samer utanför samebyarna ska ha samma bestämmanderätt som samebymedlemmar.


Altinget logoRikspolitik
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget rikspolitik får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00