Diggi-loo diggi-ley riksdagsplats till Herrey

VIKARIER. Två moderata riksdagsledamöter ska vara lediga. Det gör bland annat att den tidigare eurovisionvinnaren Richard Herrey (M) får en ny vända i riksdagen.

Inför valet 2018 stod Richard Herrey på plats 15 på riksdagslistan i Stockholms län. Men trots ett till synes dåligt utgångsläge och att Moderaterna dessutom backade i valkretsen har det blivit riksdagssejourer för artisten och vinnaren av Eurovisionsschlagerfestivalen Richard Herrey. Anledningen till det är några, för Herrey, lyckliga omständigheter.

Efter valet tog elva moderater plats för valkretsen i riksdagen. Listans toppnamn, partiledaren Ulf Kristersson, blev dock invald för Stockholms kommuns valkrets istället. Erik Andersson lämnade riksdagsplatsen för att bli kommunstyrelseordförande i Täby och Tomas Tobé lämnade senare för Europaparlamentet.

Det gör att Richard Herrey i dag är förste ersättare för Moderaterna i valkretsen. Han är alltså den som träder in om någon av de ordinarie ledamöterna ska vara ledig. Första perioden detta hände var när Herrey vikarierade två månader för Ida Drougge under sommaren 2019.

Den här gången ska han vikariera från den 8 december till den 31 januari 2021 för Erik Ottosson.

Riksdagscomeback

Ytterligare en moderat riksdagsledamot ska vara ledig. Skånemoderaten Ulrika Heindorff blir borta från riksdagen i sex månader, från den 2 november till den 2 maj 2021.

Hon ersätts av en tidigare riksdagsledamot, Mats Sander (M). Han satt i riksdagen som ordinarie ledamot 2006-2010 samt var ersättare i riksdagen en kort sväng under våren 2011.

I dag är Mats Sander ordförande för kommunfullmäktige i Helsingborg.

Forrige artikel KU-ledamot med i kommunal budgetkupp KU-ledamot med i kommunal budgetkupp Næste artikel V vill se tuffare regler mot skatteflykt – “Per Bolund har varit en sengångare” V vill se tuffare regler mot skatteflykt – “Per Bolund har varit en sengångare”
(S)vetsaren som lyckats få egen majoritet

(S)vetsaren som lyckats få egen majoritet

INTERVJU. Han är en socialdemokratisk svetsare med bakgrund i IF Metall som lyckats nå ett väljarstöd som Stefan Löfven bara kan drömma om. I Mathias Lindquists Munkfors har Socialdemokraterna över 60 procent.