Därför drog Pim van Dorpel tillbaka sin LO-kandidatur

Nu har Pim van Dopel berättat varför han drog tillbaka sin kandidatur till ordförandeposten för LO i förra veckan. ”Det var så undantryckt i mig att det inte ens fanns på kartan att ta upp”, säger han till Arbetet.

Foto: Hotell- och restaurangfacket
Albin Bohlin

En bekräftelsesökande Pim van Dorel i yngre tonåren sökte sig till den, på den tiden, starka skinnskallekulturen i Nyköping. Det är anledningen till att han drog tillbaka sin ordförandekandidatur dagen före LO-kongressens början.

Han minns inte om han var medlem i någon organisation eller förening, och inte heller vilken rörelse det skulle ha rört sig om.

– Jag bekände mig inte till nazismen. Men jag kallade mig för patriot eller Sverigevän, säger Pim van Dorpel i en intervju med Arbetet.

– Men jag gjorde säkert vad som helst för att passa in. Jag har kanske heilat på fester, på fritidsgårdar. Det kan säkert finnas bilder och filmer. Men jag vet inte, säger 

Läs också

 

Han minns att han ska ha varit på en Ultima Thule-konsert och varit på fester där vit makt-musik spelades, men han trodde inte att kontakterna med skinnskallekulturen skulle komma upp i och med LO-kandidaturen. I stället trodde han mer på att en tidigare dom för grovt rattfylleri skulle kunna bli ett problem.

– Mina tankar kretsade främst kring rattfyllan och alkoholismen. Det andra var så undantryckt i mig att det inte ens fanns på kartan att ta upp.

Pim van Dorpel berättar för Arbetet att han valde att bryta med skinnskallekulturen efter ett studiebesök i Alsike kloster. Nunnorna där har gjort sig kända för att gömma flyktingar.

I dagsläget är han sjukskriven, men han säger till Arbetet att han gärna fortsätter som ordförande för Hotell- och restaurangfacket. Han hoppas även att hans historia om att lämna högerextrema kretsar ska hjälpa andra att göra samma resa.

Läs också

 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00