Coronakommissionen: Socialstyrelsen skulle inte fått uppdraget från första början

Det var främst sportlovsfirare i Alperna som tog in smittan i landet. Socialstyrelsen skulle aldrig fått uppdraget om att fixa fram skyddsutrustning. SKR fick ta stort ansvar under pandemin trots att organisationen svarar varken inför riksdag eller regering. Det är några av domarna från Coronakommissionen. 

Coronakommissionens ledamöter under pressträffen.
Coronakommissionens ledamöter under pressträffen.Foto: Christine Olsson/TT
Josefin Lingström

Coronakommissionen presenterar nu sitt andra delbetänkande. Under en pressträff framför de slutsatserna som de kommit fram till.

Genom studier som kommissionen beställt, står det klart att det var främst sportlovsfirarna 2020 som tog med smittan från Italien och Österrike till Sverige. Därefter sker smittspridningen inom landet. Troligen fanns ingen spridning av covid-19 i Sverige före vecka nio, den vecka då Stockholm hade sportlov.

De tidiga åtgärderna som gjordes lyckades inte stoppa eller begränsa smittspridningen. De få beslut som fattades kom för sent, berättar kommissionens ordförande Mats Melin.

Undermålig beredskap

Kommissionen konstaterar att, likt andra länder, var Sveriges beredskap för pandemin undermålig. Vi saknade materiell beredskap vad gäller skyddsutrustning och läkemedel.

När pandemin väl gjorde inträde hade Sverige inga lager av skyddsutrustning, inte ens inom intensivvården.

Kommissionen har kommit fram till att Socialstyrelsen inte skulle fått uppdraget från regeringen om att säkra tillgången till personlig skyddsutrustning i mars förra året.

– Regeringen vände sig alltså till en myndighet som normalt saknar operativa uppgifter. Att det var fel visar sig genom att myndigheten tillämpade en krånglig och bakvänd upphandlingsprocess, säger Mats Melin under pressträffen och fortsätter:

– Inte bara för att ta emot bidrag från de som vill lämna över skyddsutrustning och inte lyckades bistå de företag som var beredda att ställa om sin produktion.

De anser att det finns andra myndigheter som var bättre lämpade för uppdraget och för att göra internationella upphandlingar.

Tack vare anställda

Enligt kommissionen har sjukvårdens personal genomfört en stor del av jobbet. Att sjukvården lyckades ställa om snabbt under pandemins inledning är till stor del tack vare de anställda, enligt kommissionen.

– Regioner och kommuner måste ge vårdens personal sådana anställningsvillkor att de väljer att stanna och utvecklas i sina yrken, säger Mats Melin.

De anser också att smittskyddsläkarna i varje region har en otydlig roll. Eftersom regionen bestämmer smittskyddsläkarnas position och ekonomiska resurser. De anser att dessa läkares positioner måste stärkas.

SKR svarar inte inför riksdagen

De slår fast att Folkhälsomyndigheten (FHM) har axlat ett stort ansvar. Men Sveriges kommuner och regioner (SKR) har fått stå för mycket av den faktiska pandemibekämpningen.

Kommissionen anser dock att det är problematiskt att ett sådant stort ansvar för pandemin har legat på en organisation som inte svarar inför vare sig riksdag eller regering.

De föreslår att FHM eller annan myndighet borde få i uppdrag att följa upp andra myndigheters beredskap i framtiden.

De framhäver också att det kommer ta lång tid innan vi kan förstå vidden av pandemins konsekvenser för olika grupper.

Nämnda personer

Mats Melin

jur. kand (Uppsala uni.)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00