Centern satsar på sänkt skatt i skuggbudgeten

Ett större jobbskatteavdrag, sänkta arbetsgivaravgifter och en höjd brytpunkt för statlig inkomstskatt. Det är Centerpartiets recept för nya jobb. Samtidigt sänks a-kassan kraftigt.

Partiledaren Muharrem Demirok och ekonomisk-politiska talespersonen Martin Ådahl på väg för att presentera Centerpartiets skuggbudget i riksdagen.
Partiledaren Muharrem Demirok och ekonomisk-politiska talespersonen Martin Ådahl på väg för att presentera Centerpartiets skuggbudget i riksdagen.Foto: Mikaela Landeström/TT
Johan Manell

Centerpartiet vill se 10 miljarder kronor mer i skattesänkningar på arbete än det regeringen presenterat. För det första vill partiet satsa 2 miljarder kronor mer än regeringen (totalt 13 miljarder) på ett jobbskatteavdrag. Partiet vill också satsa på sänkt arbetsgivaravgift för unga (4,7 miljarder kronor). Dessutom vill partiet höja brytpunkten för statlig inkomstskatt – om än på ett annorlunda sätt än den normala inflationsjusteringen.

– Det har framförts av flera nationalekonomer att det här inte borde baseras på inflation utan på löneutveckling. Då höjer vi den med den genomsnittliga löneutvecklingen under föregående år vilket kommer vara en bra princip framöver när balansen mellan inflation och löner kommer bli bättre. Men det är också en bra princip just nu för det innebär att vi kan höja brytgränsen så att vi inte får högre marginalskatter, säger Martin Ådahl (C), ekonomisk-politisk talesperson vid en pressträff.

Den nya brytpunkten skulle enligt partiets förslag landa på 52 450 kronor i månaden. Kostnaden för staten skulle bli 3,2 miljarder kronor i förlorade skatteintäkter.

Bränsle och skola

Samtidigt prioriterar partiet annorlunda än regeringen också inom skolan, med ett särskilt sektorsbidrag på 5 miljarder kronor mer än regeringen. C vill också se en rabatt vid pump på 3 kronor – men till skillnad mot regeringen bara för personer på glesbygd. ”Stöd på bränslet ska gå direkt till bilberoende på landsbygden, inte till att tanka stadsjeepar i storstaden”, uttrycks det i text.

Sänkt a-kassa

Centerpartiet utgår från samma reformutrymme som regeringen. Så för att kunna finansiera alla satsningar i budgeten avvisar man regeringens skattesänkning på snus och det sänkta bensinpriset i storstäder. Men den stora finansieringskakan kommer från en kraftigt sänkt a-kassa. På det sättet sparar Centern 7 miljarder jämfört med regeringen.

– Vi tror på en a-kassemodell som är stark i början men som trappas av snabbt, säger Martin Ådahl till Altinget.

Samtidigt lyfter partiet fram att a-kassan fortsatt är på historiskt höga nivåer även i Centerpartiets budget.

– Vår a-kassa är mer generös än den var före pandemin och mer generös än den var under Alliansen. Man kan tycka att vi är för generösa men vi är avsevärt mindre generösa än vad den här regeringen är som har rekordhöjt a-kassan vilket kommer kosta väldigt många jobb under krisen, säger Ådahl.

– Man (regeringen reds.anm.) har höjt den mer än Socialdemokraterna har gjort, fyller partiledaren Muharrem Demirok (C) i.

Nämnda personer

Muharrem Demirok

Partiledare Centerpartiet
Fil. kand i statsvetenskap (Linköpings uni., 2003)

Martin Ådahl

Riksdagsledamot (C), ekonomisk-politisk talesperson, andre vice ordförande partistyrelsen
Ekonom

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00