C och L gick skilda vägar – nu möts partierna vid spärren

Det är två år sedan riksdagens två liberala partier gick åt olika håll. Nu möts de vid riksdagsspärren. Medan Centerpartiet håller sig knappt flytande störtdyker Liberalerna till 3,4 procent.

Efter partiledarbyten och nytillträdda partisekreterare landar både Centerpartiet och Liberalerna kring riksdagsspärren i SCB:s senaste väljarundersökning, på 4,2 respektive 3,4 procent.
Efter partiledarbyten och nytillträdda partisekreterare landar både Centerpartiet och Liberalerna kring riksdagsspärren i SCB:s senaste väljarundersökning, på 4,2 respektive 3,4 procent.Foto: Henrik Montgomery, Anders Wiklund/TT
Miranda Olsson

SCB:s senaste väljarundersökning som presenterades på torsdagen var en besvikelse för de flesta av riksdagens partier.

Endast Socialdemokraterna ökar. Sverigedemokraterna tappar störst andel sedan valet och Ulf Kristerssons tid som statsminister har inte lockat fler till Moderaterna, som stannar på sitt valresultat.

Liberal lågpunkt

I höstas bråkade Centerpartiet med Vänsterpartiet om att bli fjärde största parti. Nu kan Nooshi Dadgostar (V) andas ut. Som enda parti har V inte läckt väljare till Magdalena Andersson. Centerpartiet däremot backar 2,5 procentenheter, och landar strax över riksdagsspärren i SCB:s mätning.

– Det är väl klart att man alltid önskar bättre siffror, men vi vet också att vi har ett tufft utgångsläge och att vi inte gjorde ett så bra val som vi hade hoppats på, säger partisekreteraren Karin Ernlund till Altinget.

Med 4,2 procent närmar sig Centerpartiet den nivå Liberalerna fått vänja sig vid på sistone – trots partiernas olika vägval i regeringsfrågan.

Läs också

Liberalernas fem ministrar, med ansvar för bland annat arbetsmarknads-, jämställdhets- och klimatpolitiken tycks alltså ännu inte ha fått partiet på fötterna. I partisympatiundersökningen landar partiet på 3,4 procent.

– Vi är bara sju månader in i den här mandatperioden och jag är helt övertygad om att när vi möter väljarna i valet 2026 då kommer de premiera de partier som orkat ta det här viktiga ansvaret i en för Sverige mycket svår och utsatt tid, säger Liberalernas partisekreterare Gulan Avci till Altinget.

Regeringspartierna får tillsammans strax över 26 procent av väljarna i SCB:s mätning.

Är det en stark regering, tycker du? 

– Jag tror att väljarna ser att den här regeringen har tagit över ansvaret för Sverige i en mycket svår ekonomiskt utsatt tid. Det är krig i Europa och vi har fått ärva många samhällsproblem som den socialdemokratiska regeringen inte lyckades lösa under de åtta år de satt i regering, säger Avci.

Med Sverigedemokraterna samlar regeringsunderlaget 44,2 procent. 

Samtidigt får Socialdemokraterna 38,6 procent och gör sitt bästa resultat i SCB-mätningen på 15 år. Även utan Centerpartiet når de rödgröna 50 procent.

– Vårt fulla fokus, det är att visa att vi är i en grönliberal opposition mot en regering som så tydligt sviker klimatet och väljarna på landsbygden. Det är vårt fokus. Genom det visar vi också väljarna varför vi behövs, säger Centerpartiets Karin Ernlund.

Kan ni samarbeta bättre och gå fram tydligare som gemensam opposition?

– Det är inte det som är vårt fokus, utan vårt fokus är att stärka Centerpartiet. Vi ser ju också underbetyget till Tidöregeringen, i den här mätningen. Två av tre riksdagspartier ligger under spärren och väljarna ser att den här regeringen underrepresenterar.

Läs också


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00