C-ledningen utmanas i strid om ny politik

Förslag mot både den föreslagna nya utbildnings- och klimatpolitiken kan komma att skaka om den nya C-ledningen på stämman. Men partiledaren vill inte ställa upp på att det skulle vara en prestigeförlust: ”Jag hoppas att stämman pressar vår politik ytterligare”, säger Muharrem Demirok till Altinget.

Foto: Kicki Nilsson/TT
Rebecka PrahlJacob Hederos

På fredagen samlas Centerpartiet för partistämma i Örebro. De kommande tre dagarna ska man fatta beslut om partiets politiska inriktning för de kommande två åren.

C-ledaren Muharrem Demirok tar med sig tre reformprogram som ska peka ut den politiska riktningen inom tre områden – skolan, klimatet och landsbygden. 

Men när partiledaren inleder sitt stämmotal så är fokus först och främst inriktat på de senaste tidens dödliga våld. Muharrem Demirok manar till politisk samling.

– Inget parti har ensamt svaret på hur vi stoppar våldet, men varje parti har ett ansvar att vi får det, säger Demirok till partimedlemmarna.

Det är dock inte en förflyttning till hårdare tag som står i fokus när partistyrelsen lägger fram politik för att möta gängvåldet, utan förebyggande åtgärder – bland annat i skolan. 

– Stärker vi skolan, så stärker vi människor. Ökar vi kunskaperna, ökar vi friheten. Sluter vi klyftorna, tänder vi hoppets väg mot framtiden för fler, säger partiledaren.

Strider att vänta

Först ut att prövas är just skolpolitiken. Stämman ska ta ställning till den nya politiken redan under fredagen. På lördagen beslutar partiet om klimat- och landsbygdsprogrammen. 

Men partiet är långt ifrån överens på alla punkter. Inom skolans område väntar konflikter om vinstfrågan och kortat sommarlov. Och på klimatområdet är det bäddat för strider om kärnkraften, där partistyrelsen vill stryka begränsningen om tio reaktorer på befintliga platser, något som mötts av intern kritik.

Känsligast för partiledningen och den nya partiledaren är frågan om den nya utbildningspolitiken faktiskt passerar stämman.

– Vi har gått till stämman med politik inom flera områden där jag känner mig väldigt trygg i att göra om politiken. Vi förlorade valet, vi hade inte de svaren som väljarna ville ha och vi har under en väldigt lång tid åsidosatt utbildningspolitiken, säger Muharrem Demirok till Altinget.

Innan han i februari valdes till Centerpartiets nya partiledare efter Annie Lööf var han partiets utbildningspolitiska talesperson.

– Jag hade inte blivit vald om inte medlemmarna tyckt att skolpolitiken var en viktig fråga, så jag känner mig väldigt trygg. Men jag hoppas också att centerpartister från hela landet kommer hit och pressar vår politik ytterligare. Att sätta prestige i någonting när man kommer till en stämma, det är ganska dumt, säger han.

Även om kritikerna, ledda av bland andra motkandidaten i partiledarvalet Elisabeth Thand Ringqvist, inte bedöms få tillräckligt stöd för att sätta stopp för den nya skolpolitiken finns det bland representanterna på stämman de som viskar om att andra ”att-satser” kan segla upp och få stöd, framför allt i det klimatpolitiska programmet.

Att både Thand Ringqvist, i dag näringspolitisk talesperson, och EU-parlamentarikern Emma Wiesner ställt sig bakom förslag mot partiledningens förslag, där också Wiesner ingått i programgruppen, ses som särskilt uppseendeväckande.

Wiesner kunde inte nås för en intervju innan publicering, men ordföranden för programgruppen som lagt förslag till förändringar av klimatpolitiken, den ekonomisk-politiske talespersonen Martin Ådahl, tonar ner konflikten.

– Man måste kunna få föra debatten, även om man varit med i ett klimatprogram, säger Ådahl till Altinget.

Är det inte god ton att inte göra det?

– Jag tycker att vi har haft en jättegod ton i den här gruppen. Vi har hittat en bra väg tillsammans.

Ådahl är dock förberedd på att förflyttningarna, bland annat i ställningstaganden kring kärnkraften, kommer att möta motstånd.

– Nu blir det en spännande debatt. Vi får se var den landar, säger han.

 

Läs också

Nämnda personer

Muharrem Demirok

Partiledare Centerpartiet
Fil. kand i statsvetenskap (Linköpings uni., 2003)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00