Här är årets mest lästa debatter på Altinget Rikspolitik

Public service, partipolitiskt käbbel och erkännande av folkmord. Debatten på Altinget Rikspolitik under 2022 har växlat mellan ämnen och årets stora frågor. Här är några av de mest lästa debatterna. 

Debatten om framtiden för public service från i december har varit en av de mest lästa på Altinget Rikspolitik det senaste året.
Debatten om framtiden för public service från i december har varit en av de mest lästa på Altinget Rikspolitik det senaste året.Foto: Christine Olsson/TT
Redaktionen

79 chefredaktörer: SVT:s textnyheter kan konkurrera ut dagstidningar

 79 svenska chefredaktörer gick ut i ett gemensamt upprop till kulturminister Parisa Liljestrand. I och med att SVT:s sändningstillstånd ska förnyas bör regeringen se till att SVT slutar publicera textnyheter i lika stor utsträckning, menar chefredaktörerna. 

I likhet med Tidningsutgivarna ifrågasätter vi om SVT:s strategi att flytta resurser från tv-verksamheten till att göra en nättidning är förenlig med EU:s regler för statsstöd och vill understryka att detta ytterst är statens ansvar.

Vi står bakom Tidningsutgivarna och organisationens hela styrelse när de uppmanar kulturminister Parisa Liljestrand att vara mycket tydlig i direktiven till utredningen inför public service-bolagens sändningstillstånd 2026–2033.

Utredningen måste gå till botten med hur textanvändningen i public service-bolagens onlinejournalistik ska begränsas. Det vore väldigt olyckligt om en fortsatt SVT-satsning på textbaserade nyheter skulle innebära utkonkurrerande av dagstidningar och därmed en minskad mediemångfald.”, skrev chefredaktörerna. 

I en replik avfärdade SVT:s Anne Lagercrantz kritiken. 

Svenska och internationella forskare drar helt andra slutsatser än TU i sin rapport. Forskningen är tydlig: public service-medier utgör inte ett hot mot dagspressens digitala affärsmodeller.”, skrev hon.

Läs också

SD-kvinnor: Socialdemokraterna har gjort det sämre för kvinnor i Sverige

I dag under Socialdemokraternas dag i Almedalen presenterar vi en lista på 10 punkter där Socialdemokraterna svikit svenska kvinnor, trots deras uttalade ambition att vara världens första feministiska regering.” Det skriver SD-kvinnorna i en debattartikel:

Snart har två mandatperioder med Socialdemokraternas självutnämnda ”feministiska regering” passerat, och det har minst sagt varit en turbulent tid. Mycket har sagts, men desto mindre har gjorts och inte minst har kvinnor drabbats – precis den målgrupp vars ställning man menade skulle stärkas.

Myndigheter ska inte överproducera kommunikation

En del myndigheter lejer ut sin reklam och kommunikation. Biståndsmyndigheten Sida har som strategi att de organisationer som tar emot deras stöd från myndigheten ska göra reklam för biståndet, för att hålla uppe befolkningens biståndsvilja. En myndighet borde överhuvudtaget inte driva opinion eller lägga sig i frågan om hur stor budget de ska få.

Det skriver Slöseriombudsmannen Josefin Utas i en debattartikel där hon kritiserar myndigheter som lägger tid och pengar på varumärkesbyggande.

Ett problem i sammanhanget är att en stor del av myndigheterna faktiskt har i uppdrag att informera om sin verksamhet, något som i stort sett går att göra hur mycket som helst. Teoretiskt går det att rättfärdiga det mesta med hänvisning till det uppdraget. Men så ska man inte använda skattepengar. Det öppnar för ständigt ökad budget och högre skatter.

Andersson, gör det enda rätta och erkänn folkmordet 1915

”I decennier har presidenter i Frankrike, USA, Grekland och Kanada, för att nämna några, gjort offentliga uttalanden den 24 april varje år. Emmanuel Macron har gjort minnesdagen till flaggdag och det är sedan tidigare en obligatorisk del av den franska skolundervisningen. Förra året kom ett efterlängtat erkännande från USA:s regering och president Biden. Frågan är, vad väntar den svenska regeringen på? Om dessa världsledare kan göra det, varför kan då inte den svenska regeringen göra det, som i andra frågor säger sig stå ”på rätt sida av historien”?”

Så skrev SSU:s ordförande Lisa Nåbo tillsammans med flera distriktsordförande.

Lisa Nåbo, ordförande för SSU.
Lisa Nåbo, ordförande för SSU. Foto:

Det är nu på tiden att den svenska regeringen fullföljer riksdagsbeslutet från 2010 genom att erkänna folkmordet 1915 fullt ut och sätta press på Turkiet att göra detsamma. Blå och röda regeringar har misslyckats och måste rätta till sitt fel. Magdalena Andersson, hoppet ligger hos dig, gör det enda rätta och kalla det för vad det var – ett folkmord.

Läs också

Svenska staten ska inte försvara kyskhetsnormer

Det är mycket viktigt att regeringen tar frågan om könsstympning på allvar. Ändå har två statliga myndigheter bjudit in en kyskhetspredikant till webbinarium. Är det så dessa myndigheter förvaltar arvet från flera decenniers jämställdhetsarbete i Sverige?” Det skrev forskare, debattörer och aktivister engagerade i arbetet mot hederskultur.

Vi ställer oss frågande till varför företrädare för en sekulär stat vänder sig till religiösa krafter för att motverka hedersvåld. Bör statliga myndigheter vända sig till människohandlare för att motverka människohandel, till narkotikalangare för att bekämpa drogförsäljning? Nordiska medeltidshistoriker visar i sin forskning att kvinnor i Norden fick faktiska fri- och rättigheter först när kyrkans grepp om kvinnors kropp och sexualitet försvagades. Varför inte dra lärdomar av den historiska utvecklingen i Norden?

Nämnda personer

Parisa Liljestrand

Kulturminister (M)
Lärare (Uppsala uni., 2007)

Magdalena Andersson

Partiledare Socialdemokraterna
Civ. ek (Handelshögskolan i Stockholm. 1992), doktorand (Handelshögskolan i Stockholm, 1992-1995)

Lisa Nåbo

Förbundsordförande SSU
Polis (Södertörns högskola 2022)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00