De skriver handbok för socialtjänsten: ”Säkra återföreningar är möjliga”

Den allmänna debatten är polariserad och bygger på myter där det framstår som att det inte skulle gå att förändra beteenden i familjer med hedersrelaterat våld och förtryck. Men med rätt stöd går det, menar Maria Hagberg och Marie Christou-Kressner, aktuella med en ny handbok för socialtjänsten.

Media har bidragit till att det hedersrelaterat våld är ett område där myter, fördomar och ryktesspridning florerar, menar de båda författarna.
Media har bidragit till att det hedersrelaterat våld är ett område där myter, fördomar och ryktesspridning florerar, menar de båda författarna.Foto: Janerik Henriksson/SCANPIX

– Vi vill att familjer med svåra problemställningar ska få hjälp. Det är diskriminering att inte arbeta med att förändra beteenden kopplade till hedersvåld och förtryck, säger Marie Christou-Kressner och Maria Hagberg.

Båda har lång erfarenhet av att arbeta just med hedersvåld. Marie Christou-Kressner är familjebehandlare, steg 1-utbildad i psykoterapi. Maria Hagberg är magister i socialt arbete och steg 1-utbildad i psykoterapi. När de berättar tar den ena vid där den andra slutar, det märks att de har samsyn i de här frågorna.

Media har bidragit till att det här är ett område där myter, fördomar och ryktesspridning florerar menar de. Socialtjänsten har varit tyst, både på grund av sekretess och för att de som arbetar där inte fått stöd i sitt arbete.

Altinget logoOmsorg
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget omsorg får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00