Toppdiplomater ska förbereda danskt EU-ordförandeskap 2025

Två toppdiplomater har utsetts av den danska regeringen att förbereda inför att Danmark 2025 tar över den ordförandeklubba som Sverige håller i just nu: nämligen uppgiften att sköta ordförandeskapet i EU.

Som en del av danska Utrikesministeriets omorganisation bland ambassadörerna meddelades det häromveckan att den erfarne diplomaten Carsten Grønbech-Jensen blir ny dansk ambassadör i EU.

Tillsammans med Jonas Bering Liisberg – ny chef för Europapolitiken – ska han ansvara för förberedelserna inför att Danmark tar över EU-ordförandeskapet 2025. Senast Danmark innehade ordförandeskapet i EU var 2012.

De båda kommer även arbeta med uppgiften att säkra Danmark en plats i FN:s säkerhetsråd även 2025, skriver Utrikesministeriet i ett pressmeddelande.

Rockad

Den erfarne diplomaten Carsten Grønbech-Jensen är för närvarande chef för Europapolitik och Arktis på det danska utrikesdepartementet, men får alltså nu titeln EU-ambassadör och Danmarks ständiga representant i Bryssel. Han väntas tillträda den 1 september i år.

Carsten Grønbech-Jensens tjänst på hemmaplan tas i samma veva över av Jonas Bering Liisberg, som tidigare varit EU-ambassadör och chef för utrikespolitik på danska UD.

De två kommer nu att ha ett nära samarbete för att förbereda det danska EU-ordförandeskapet 2025 från Bryssel respektive Köpenhamn.

Ut i Europa skickas även Jens Kisling, som blir Danmarks nya ständiga representant vid Europarådet i Strasbourg.

 

Artikeln är översatt och hämtad från Altinget.dk


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00