Statliga energijätten säljer unik fiskesamling

Sven O. Hallman samlade under decennier på sig tusentals fiskeredskap som han i ett gåvobrev skänkte till statliga bolaget Vattenfall. Nu ligger delar av samlingen ute för auktion som avslutas i dag torsdag.

Sven O. Hallman (1907–1992) samlade
på sig tusentals fiskeredskap under sin livstid. Nu auktioneras drag, rullar
och andra objekt ut till fiskefrämjande ändamål.
Sven O. Hallman (1907–1992) samlade på sig tusentals fiskeredskap under sin livstid. Nu auktioneras drag, rullar och andra objekt ut till fiskefrämjande ändamål.Foto: Vattenfall
Axel Hyttnäs Telin

Han var en av pionjärerna i svenskt sportfiske och valde 1988 att skänka sin samling till Vattenfall, som sedan upprättade Sportfiskeforum i Älvkarleby.

Då Sportfiskeforum har lagts ner och samlingen inte längre visas för allmänheten kommer många av Sven O. Hallmans föremål nu att auktioneras ut.

– Det känns bra att vi nu när samlingen inte visas längre kan uppfylla Sven O. Hallmans önskemål och att försäljningen kan ge ett bidrag till fiskevårdande insatser, säger Vattenfalls Frida Gavelin i ett pressmeddelande.

Hallman hade även många böcker och tidskrifter. Dessa har Vattenfall nu skänkt till föreningen Dunkrokens gille, där fiskeprofilen var verksam, i samråd med familjen.

Auktionen avslutas under torsdagen.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00