SR uppkallar typsnitt efter mördad journalist

Det har gått tio år sedan Sveriges Radios utrikeskorrespondent Nils Horner mördades i Afghanistan. Nu har företaget valt att uppkalla ett nytt typsnitt efter honom.

Nils Horner anställdes på Sveriges Radio 2001 och sköts på öppen gata i Kabul, Afghanistan, 2014.
Nils Horner anställdes på Sveriges Radio 2001 och sköts på öppen gata i Kabul, Afghanistan, 2014.Foto: Sveriges Radio
Albin Bohlin

Nils Horner mördades i Kabul den 11 mars 2014 och ingen har åtalats eller dömts för mordet.

– Han var en unik radiokorrespondent. Han hade en förmåga att berätta om stora omvärldshändelser genom alldeles vanliga människors röster och han var både en extremt kunnig perfektionist och flexibel, folklig och jordnära på samma gång. Genom hans rapportering kom världen lite närmre alla oss som lyssnade, säger Sveriges Radios vd Cilla Benkö i ett pressmeddelande.

Nu har Sveriges Radio valt att hylla honom genom att uppkalla ett nytt typsnitt, som ska användas dagligen av företagets journalister, efter Nils Horner – som inte bara hade ett stort omvärldsintresse, utan även intresserade sig för grafik och typsnittsfrågor.

– Jag tycker att det är ett fint sätt att minnas honom. Nils Horner ville inte själv ta någon framträdande plats, utan såg sig själv främst som en bärare av andras röster. På det här viset kan vi som jobbar på Sveriges Radio påminnas om honom i vardagen, säger Cilla Benkö.

Så här ser typsnittet ut.
Så här ser typsnittet ut. Foto: Sveriges Radio


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00