Om  
Ruben Östlund

Ruben Östlund blir expert i statlig utredning

Regissören Ruben Östlund blir expert i den filmutredning som regeringen tillsatte tidigare i år. Kulturminister Parisa Liljestrand (M) är ”glad över att gruppens höga branschkunskap bibehålls”.

Albin Bohlin

Sedan tidigare har regeringen utsett Region Stockholms kulturdirektör Eva Bergquist till särskild utredare för den utredning som ska göra en översyn av den nationella filmpolitiken. Utredningen ska bland annat föreslå hur nationella filmpolitiska mål ska formuleras, hur statliga filmstöd ska vara utformade, hur filmarvet kan bevaras och tillgängliggöras i framtiden samt undersöka nya former för samverkan med branschen.

Regeringen har sedan tidigare även utsett en expertgrupp. En av experterna, regissören Lisa Langseth, har slutat på egen begäran och kommer nu att ersättas av regissören Ruben Östlund.

– Jag ser fram emot att följa utredningens fortsatta arbete med en bred översyn av den nationella filmpolitiken, och jag är glad över att gruppens höga branschkunskap bibehålls för att genomföra sitt uppdrag, säger kulturminister Parisa Liljestrand (M) i ett pressmeddelande.

Senast den 28 februari 2025 ska uppdraget redovisas.

Filmutredningens expertgrupp
  • Jan Holmberg, filmvetare och vd för Stiftelsen Ingmar Bergman
  • Johanna Koljonen, medieanalytiker
  • Tomas Eskilsson, analyschef på Film i Väst
  • Raoul Grünthal, vd för reklambolaget RG media
  • Pia Lundberg, tillträdande konstnärlig ledare för Göteborg filmfestival
  • Ruben Östlund, regissör

Nämnda personer

Ruben Östlund

Filmregissör och manusförfattare

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00