Om  
Johanna Jaara Åstrand
Åsa Fahlén

Lärarfacksordförandena konkurrerar om fortsatt förtroende

Om ett år väntar den första ordinarie kongressen för det nybildade lärarfacket. Under övergångsperioden har förbundet två ordförande och båda har meddelat att de kandiderar till det första valet av ordinarie ordförande.

Johanna Jaara Åstrand (tv) och Åsa Fahlén (th). I dag är de båda ordförande för Sveriges lärare, men efter nästa års kongress kan bara en av dem fortsätta. 
Johanna Jaara Åstrand (tv) och Åsa Fahlén (th). I dag är de båda ordförande för Sveriges lärare, men efter nästa års kongress kan bara en av dem fortsätta. Foto: Viktor Gårdsäter/Sveriges lärare
Albin Bohlin

Det nybildade lärarfacket, Sveriges lärare, har ett delat ordförandeskap under det första året. Johanna Jaara Åstrand som kommer från Lärarförbundet är ordförande från bildandet den 1 januari 2023 till och med den 31 juli 2023. Från och med den 1 augusti 2023 till och med kongressen 2024 är det Åsa Fahlén från Lärarnas riksförbund som är ordförande.

Åsa Fahlén har sedan tidigare meddelat att hon vill kandidera till det första valet av ordinarie förbundsordförande. Johanna Jaara Åstrand har tidigare sagt att hon inte vill vara ordförande efter den första kongressen, men nu har hon ångrat sig.

– Det är ett beslut som vuxit fram, dels på grund av det stora förtroende som jag visats och det starka stöd jag känner från medlemmar och förtroendevalda. Får jag förtroendet är jag mer än redo och taggad att ta mig an uppdraget att leda den första egentliga förbundsstyrelsen för Sveriges lärare, det skulle vara en ära, säger Johanna Jaara Åstrand till tidningen Vi Lärare.

Hon säger dock inte att det kommer bli något aggressivt kampanjarbete. Åsa Fahlén kommer att vara organisationens ansikte utåt från augusti och framåt, men arbetet fram emot kongressen leder de tillsammans. Att fler är intresserade av posten ser hon som ett sundhetstecken.

– Det är naturligt och ett styrkebesked från ett förbund med nära 300 000 medlemmar att vi är många som känner oss manade och beredda att leda förbundet, säger hon till Vi Lärare.

Nämnda personer

Johanna Jaara Åstrand

Förbundsordförande Sveriges lärare
Lärare (Umeå uni. 1996)

Åsa Fahlén

Förbundsordförande Sveriges lärare
Gymnasielärare (Lunds uni. 1997)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00