Om  
Iliana Ivanova
Mariya Gabriel

Klubbat: Nu är hon ny EU-kommissionär

Bulgariens Iliana Ivanova får grönt ljus från parlamentet och är därmed ny EU-kommissionär – med mindre än ett år kvar till valet.

Nya kommissionären Iliana Ivanova har fram till nyligen suttit som ledamot i EU:s revisionsrätt.
Nya kommissionären Iliana Ivanova har fram till nyligen suttit som ledamot i EU:s revisionsrätt.Foto: Christophe Licoppe/Europeiska kommissionen
Axel Hyttnäs Telin

EU-parlamentet godkände Iliana Ivanovas kandidatur på tisdagen, vilket gör att hon nu blir ansvarig för innovation, forskning, kultur, utbildning och ungdom.

Bulgarien har sedan i somras inte haft någon kommissionär på plats då företrädaren Mariya Gabriel lämnade för att i stället bli vice premiärminister och utrikesminister i hemlandet.

Ivanova är ekonom och har fram till nyligen varit ledamot av EU:s revisionsrätt. I omröstningen röstade 522 parlamentariker för och 27 mot. 51 avstod från att rösta.

Ny omröstning i höst

Trots att det är mindre än ett år till nästa mandatperiod kommer EU-kommissionen att få ytterligare minst en ny kommissionär, skriver TT. Anledningen är att klimatkommissionär Frans Timmermans har avgått från sin post för att i stället fokusera på valkampanjen i Nederländerna.

Wopke Hoekstra, Nederländernas förre utrikesminister, är nominerad till att ersätta Timmermans.

Nämnda personer

Iliana Ivanova

EU-kommissionär med ansvar för forskning, innovation, utbildning, kultur och unga

Mariya Gabriel

Bulgariens vice premiärminister och utrikeminister

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00