Om  
Martin Kinnunen

Kinnunen ska stå för SD:s valanalys

För första gången backar SD i ett val. Resultatet blev inte vad partiet hoppades på och nu ska arbetet med valanalysen inledas. Det kommer att ledas av partitoppen Martin Kinnunen, rapporterar Aftonbladet.

Albin Bohlin

Med 13,2 procent av rösterna i den preliminära rösträkningen når Sverigedemokraterna inte riktigt upp till förhoppningarna om att bli näst största parti i EU-valet, inte heller till opinionsundersökningarnas prognoser.

Nu ska partiet genomföra en valanalys och den kommer att ledas av Martin Kinnunen. Han har tidigare varit ungdomsförbundsordförande, pressekreterare och är riksdagsledamot och bland annat miljö- och klimatpolitisk talesperson för partiet sedan 2014.

I valanalysen ska mobiliseringen av väljarna att undersökas närmare.

– Vi ser att väljarna som prioriterar våra viktigaste frågor var underrepresenterade i urvalet. Det är det analysen kommer att utgå från, varför vi inte lyckades mobilisera de här människorna som tycker som vi och varför vi inte fick dem att gå och rösta, säger Martin Kinnunen till Aftonbladet.

På söndagskvällen kommenterade Jimmie Åkesson (SD) resultatet och förklarade då att partiet inte hade kunnat hade fått möjlighet att prata om politik i valrörelsen. Hur partiet hanterade medieuppmärksamheten efter TV4:s granskning är en av sakerna som ska utvärderas.

– Det är klart att man måste utvärdera konfliktnivån som man för upp kampanjen på. De åtgärder som vidtas, vidtas ju för att vi hoppas att det ska mobilisera väljare. Nu får vi titta på om det här hade en annan effekt eller om vi inte mobiliserade på rätt sätt, säger Martin Kinnunen.

Nämnda personer

Martin Kinnunen

Riksdagsledamot (SD), ledamot i partistyrelsen, miljöpolitisk talesperson
fil. kand. i nationalekonomi (Stockholms uni.)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00