Om  
Andrea Möllerberg
Clara Berglund
Annie Lööf

Jämställdhetspris till Svenska Fotbollförbundet

Jämställdhetspriset, som delas ut årligen av Jämställdhetsmyndighetens generaldirektör, går i år till Svenska Fotbollförbundet (SvFF), för att de tydligt visar att de är med i jämställdhetsmatchen.

Lika ekonomiska resurser vid landskamper och ett damlandslag i världstoppen ger svenska fotbollsförbundet jämställdhetspris. 
Lika ekonomiska resurser vid landskamper och ett damlandslag i världstoppen ger svenska fotbollsförbundet jämställdhetspris. Foto: Jeanette Dahlström
Tim Gashi

Svenska jämställdhetspriset delas ut årligen i samband med Sveriges största jämställdhetskonferens, Forum Jämställdhet. I år gick priset till Svenska Fotbollförbundet. Caroline Waldheim, chef hållbarhet och samhälle på SvFF, var där för att emot priset.

– Vi har de senaste åren tagit oss an jämställdhetsutmaningen på ett mer strategiskt sätt där damlandslagets framgångar har inspirerat och lika villkor för dam- och herrlandslagen varit en viktig milstolpe. Men framför allt omfattar vårt jämställdhetsarbete hela fotbollsrörelsen på alla nivåer i alla delar, säger hon i ett pressmeddelande.

Ordförande för Svenska Jämställdhetspriset, Clara Berglund, poängterar damlandslagets framgångar som viktig inspiration för både pojkar och flickor.

– Att få flickor i rörelse, att ge dom rättvisa och jämställda villkor och en meningsfull fritid är viktigt, både för flickorna men också för samhället i stort. Jag vill särskilt framhålla det svenska damlandslaget och deras insatser – de är en förebild för flickor och pojkar runt om i Sverige, säger hon i ett pressmeddelande.

Men Svenska Fotbollförbundets arbete med jämställdhet slutar inte här. Det menar Andrea Möllberg, SvFF:s generalsekreterare.

– Det är ett fantastiskt kvitto på det gedigna jämställdhetsarbetet som genomförts och som genomsyrar vårt dagliga arbete. Priset ger oss en härlig motivation för våra fortsatta insatser mot en jämställd fotboll, säger hon i ett pressmeddelande.

Priskommitén
  • Anna Serner, f.d. vd, Svenska filminstitutet 
  • Annie Lööf, f.d. partiledare, Centerpartiet
  • Hoshi Kafashi, grundare, Shanazi Hjältar och hjältinnor
  • Lars Lööw, vik. generaldirektör, Arbetsförmedlingen
  • Palle Lundberg, vd, Sveriges kommuner och regioner
  • Shahab Ahmadian, ordförande, Män 
  • Siduri Poli, entreprenör, styrelseledamot och investerare 
  • Susannah Sjöberg, ordförande, Sveriges kvinnoorganisationer

Nämnda personer

Andrea Möllerberg

Generalsekreterare Svenska Fotbollförbundet

Clara Berglund

Generalsekreterare Sveriges kvinnoorganisationer

Annie Lööf

Tidigare partiledare Centerpartiet, före detta riksdagsledamot och näringsminister
Jur. kand (Lunds uni., 2011)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00