Han ska utreda dubbelt: Djurhälsa och internationellt havsavtal

Martin Nilsson fick nyligen i uppdrag att utreda ett antal djurhälsofrågor. Nu får han ytterligare ett utredningsuppdrag från regeringen: Sveriges tillträde till FN:s havsrättskonvention.

Johanna Alskog

I början av maj utsågs hovrättsrådet Martin Nilsson till utredare med uppdrag att se över hur samverkan och informationsutbyte mellan myndigheter och andra aktörer kan förbättras i syfte att effektivisera arbetet mot djursjukdomar och sjukdomar som smittar mellan djur och människa.

Den utredningen ska lämna över sitt slutbetänkande till landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) senast den 30 april år 2025.

Ska ta sig an havet

Nu får Martin Nilsson ett parallellt utredningsuppdrag. Han ska se över vilka författningsändringar som ett svenskt tillträde till och genomförande av FN:s havsrättskonvention kräver.

Konventionen antogs av FN:s generalförsamling för ett år sedan, men det är alltså först nu som regeringen får en utredning på plats.

– Avtalet är den viktigaste internationella miljöuppgörelsen sedan Klimatavtalet i Paris och ger en kraftigt förbättrad möjlighet att skydda vår biologiska mångfald och motverka klimatförändringar. Vi förbereder oss nu för att bli en avtalspart och utvärderar hur vår egen lagstiftning behöver utvecklas, sade då klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) i en kommentar.

Slutbetänkandet ska lämnas till Pourmokhtari senast den 31 mars år 2025.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdChristoph NørgaardOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024