Om  
Martin Nilsson Jacobi

Han blir Chalmers nya rektor

Högskolans styrelse har utsett Martin Nilsson Jacobi till ny rektor och vd för Chalmers tekniska högskola. Han tillträder den 1 september och hans mål är att utveckla Chalmers till ett av Europas främsta lärosäten. 

Martin Nilsson Jacobi blir ny rektor och vd för Chalmers tekniska högskola. 
Martin Nilsson Jacobi blir ny rektor och vd för Chalmers tekniska högskola. Foto: Anna-Lena Lundqvist/Chalmers

Chalmers nuvarande rektor, Stefan Bengtsson, har varit rektor för Chalmers tekniska högskola de senaste åtta åren och när hans förordnande löper ut under sommaren 2023 kommer han att lämna uppdraget. 

Processen att rekrytera en ny rektor inleddes i oktober 2022. 40 personer var intresserade av tjänsten, men valberedningen landande slutligen i att föreslå att Martin Nilsson Jacobi skulle utses till ny rektor. Valet genomfördes av valförsamlingen – ett rådgivande organ där fakultetsråd, studentkår och fackliga representater är representerade. 

Martin Nilsson Jacobi disputerade vid Chalmers år 2000 och varit verksam som forskare både inom och utom landet. Han har bland annat varit fakultetsrådsordförande och prefekt på Chalmer. Närmast kommer han från tjänsten som vd för Chalmerstiftelsen.

– Martin Nilsson Jacobi kommer att leda Chalmers på ett utmärkt sätt, han har vad som krävs för att flytta fram Chalmers positioner som ett av Europas främsta tekniska universitet, säger  högskolestyrelsens ordförande Torbjörn Holmström i ett pressmeddelande.

Chalmers mål är att vara ett av Europas främsta lärosäten till år 2041.

– Ambitionerna är höga, men jag känner också väl till Chalmers starka sidor och potential och vet vad vi som stiftelseuniversitet är kapabla att åstadkomma, säger Martin Nilsson Jacobi. 

Högskolans tidigare rektor, Stefan Bengtsson, blir ny ordnande i högskolans styrelse.

Nämnda personer

Martin Nilsson Jacobi

Rektor och vd Chalmers tekniska högskola
Professor i komplexa system

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00