Om  
Johan Lindholm

Efter avhoppet: Byggnads ordförande vald till ny LO-boss

Vid helgens LO-kongress beslutades vem som tar över ordförandeklubban från Susanna Gideonsson. En enhällig kongress ställde sig bakom Byggnadsordföranden Johan Lindholm. ”Det finaste uppdraget man kan få”, säger han.

Byggnads ordförande Johan Lindholm är ny ordförande för LO.
Byggnads ordförande Johan Lindholm är ny ordförande för LO.Foto: Jonas Ekströmer/TT
Albin Bohlin

Under torsdagen meddelade valberedningens förslag till ny LO-ordförande, Hotell- och restaurangs vice ordförande Pim van Dorpel, att han inte längre stod till förfogande för val. Privata skäl ska ha legat bakom beslutet.

Under lördagen presenterades valberedningens nya förslag, vilket en enig kongress ställde sig bakom. Byggnads förbundsordförande Johan Lindholm valdes till ny ordförande för LO, Elektrikernas vice ordförande Louise Olsson valdes till ny första vice ordförande, Kommunals förbundssekreterare Jessica Leiding valdes till andra vice ordförande och IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä valdes till ny avtalssekreterare.

– Jag kommer ge allt för att flytta fram positionerna för arbetare i livet och i arbetslivet. Det här är det allra finaste uppdraget man kan få. Men det är vi tillsammans som flyttar fram positionerna, sade Johan Lindholm i sitt tacktal till kongressen.

Redan i mars beskrevs Johan Lindholm som ett lämpligt ordförandeämne av Göran Greider. Lindholm har rykte om att vara stridbar och är enligt Greider ”den i god mening bråkigaste av LO:s olika förbundsordföranden”. Stridbarheten är inte någonting som Lindholm skäms för.

– Jag vet inte om man är radikal för att man lyssnar på medlemmarna och tycker att det de säger är det vi ska göra. Jag försöker ta reda på hur landet ligger, och har med stora öron lyssnat in vad de tycker är viktigt, sade Johan Lindholm på en pressträff under kongressen.

Han kandiderade även inför ordförandevalet 2020, men fick då backa för Susanna Gideonsson. Ursprungligen är han snickare och har varit ordförande för Byggnads sedan 2012. Johan Lindholm är dessutom ledamot i Socialdemokraternas partistyrelse och som LO-ordförande kliver han i partiets verkställande utskott.

Det blir Lars Hildingsson, i dag vice ordförande, som tar över ordförandeposten för Byggnads tills dess att en ny ordförande har valts. 

Andersson: ”Stor uppgift”

Under måndagen var S-ledaren Magdalena Andersson på plats på kongressen. I sitt tal gratulerade hon Lindholm och resten av den nyvalda ledningen.

– Ni har en stor och viktig uppgift framför er. Jag är helt övertygad om att ni kommer göra svensk arbetarrörelse starkare, sade Andersson.

Hon tackade också avgående ordföranden Susanna Gideonsson för hennes tid i LO-toppen. Hennes insatser är svåra att sammanfatta, menar S-ledaren.

– Under hela ditt fackliga och politiska engagemang så har du kompromisslöst stått på svenska löntagares sida.

Nämnda personer

Johan Lindholm

Ordförande LO, ordförande Byggnads, ledamot i partistyrelsen (S), ledamot Delegationen mot arbetslivskriminalitet, ordförande Nordiska bygg- och träfederationen (NBTF), president Europeiska bygg- och träfederationen (EBTF)
Träarbetare

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00