Om  
Christian Carlsson

Christian Carlsson (KD) är socialutskottets nya ordförande

Med den nya regeringen försvann flera av Kristdemokraternas toppnamn från riksdagen. Socialutskottets ordförande Acko Ankarberg Johansson (KD) är ny sjukvårdsminister och nu står det klart vem som blir hennes efterträdare.

Christian Carlsson (KD) tar över efter sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson i socialutskottet.
Christian Carlsson (KD) tar över efter sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson i socialutskottet.Foto: Linus Sundahl-Djerf/SvD/TT, Kristdemokraterna
Miranda Olsson

Ny ordförande i socialutskottet blir partiets skolpolitiska talesperson Christian Carlsson (KD). Han var ordförande för ungdomsförbundet KDU mellan 2016–2018.

Det är samtidigt i familjen som grunden för det trygga samhället läggs, och det är därför min ambition att bedriva en politik som skapar förutsättningar för starkare familjer

Christian Carlsson (KD)
Ny ordförande i socialutskottet

– Kristdemokraterna är Sveriges sjukvårdsparti, så självklart ser jag fram emot arbetet för att den som är sjuk ska få vård i tid och att fler äldre ska mötas av en omsorg där de behandlas med respekt, säger han om det nya uppdraget.

Christian Carlsson blev ordinarie riksdagsledamot i februari 2021 och har suttit i social- och socialförsäkringsutskottet som suppleant.

– Vi behöver ta krafttag mot ungdomskriminaliteten och det kommer att behövas både fler poliser och skärpta straff för att göra Sverige tryggare. Det är samtidigt i familjen som grunden för det  trygga samhället läggs, och det är därför min ambition att bedriva en politik som skapar förutsättningar för starkare familjer, säger han.

Hon blir gruppledare

Förändringarna i den kristdemokratiska riksdagsgruppen innebär även att socialminister Jakob Forssmeds statsrådsersättare, nuvarande KDU-ordförande Nike Örbrink, blir ersättare i finansutskottet. Forssmed ersätts i näringsutskottet i stället av Hans Eklind som därmed lämnar socialförsäkringsutskottet. Eklinds plats övertas av Ingemar Kihlström.

Kristdemokraterna har även meddelat vem som efterträder Andreas Carlson, nyutnämnd infrastruktur- och bostadsminister i Kristerssons regering, som partiets gruppledare i riksdagen.

Det blir partiets energipolitiska talesperson Camilla Brodin som tar över.

– Jag är oerhört stolt över den riksdagsgrupp jag fått förtroendet att leda kommande mandatperiod. Det är ett starkt lag med både erfarenhet och kompetens inom alla sakpolitiska områden, säger Camilla Brodin (KD) i ett pressmeddelande.

Brodin har suttit i riksdagen sedan 2018 och behåller sin plats som ledamot i näringsutskottet även som gruppledare.

Nämnda personer

Christian Carlsson

Riksdagsledamot (KD), ordförande i socialutskottet, socialpolitisk talesperson
Juristexamen (Stockholms uni., 2012)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00