Om  
Maria Mindhammar
Annika Sundén
Roger Haddad

AF-chef avgår efter konflikt om långtidsarbetslösa

Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen lämnar sin post efter meningsskiljaktigheter mellan henne och generaldirektören Maria Mindhammar.

Sundén har varit analysdirektör på Arbetsförmedlingen sedan 2016 och har ofta framträtt i media som myndighetens talesperson i frågor om utvecklingen på arbetsmarknaden. Tidigare har hon haft chefsuppdrag på Sida, Försäkringskassan och Pensionsmyndigheten. 

Medhåll i ledningen

Den konflikt som lett fram till Sundéns beslut att lämna myndigheten handlar om hur frågan om långtidsarbetslösa hanterats. Enligt källor till Dagens Industri är det flera ur ledningen som delar hennes kritiska inställning till privata leverantörer. Sundén riktar bland annat kritik mot tjänsten ”Rusta och matcha” som kopplar samman långtidsarbetslösa med fristående aktörer. 

– Det är en bra tjänst för personer som står nära arbetsmarknaden. Men min oro är att den lämpar sig sämre för personer som står riktigt långt ifrån arbetsmarknaden, säger Annika Sundén till SVT.

Myndigheten borde i stället satsa mer på projekt som riktar sig direkt till arbetslösa, menar Sundén. Hon hänvisar bland annat till ett pilotprojekt för utrikesfödda kvinnor som nu lagts ned. Generaldirektör Maria Mindhammar säger till SVT att hon respekterar och håller med om Annika Sundéns kritik. Hon hänvisar också till rådande resursbrist på Arbetsförmedlingen som beror på pandemiläget och stora, pågående reformer av myndigheten.

L kräver lägesanalys

I samband med avgångsbeskedet uttalade sig Liberalernas arbetsmarknadspolitiska talesperson Roger Haddad (L). Han kommer att begära att arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) redovisar för läget inom Arbetsförmedlingen inför riksdagens arbetsmarknadsutskott.

Nämnda personer

Maria Mindhammar

Generaldirektör Migrationsverket
Jurist (Lunds uni., 1987)

Annika Sundén

Ledamot finanspolitiska rådet
Arbetsmarknadsekonomi (Cornell University, 1994) och Civilekonom (Handels, 1986)

Roger Haddad

Oppositionsråd (L) Västerås, gruppledare Liberalerna i Västerås
Pol. mag i statsvetenskap (Mittuniversitetet, 2003)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00