Vi vet inte vilka kunder vd:n Wetterstrand har

KOMMENTAR. Statliga flygutredaren Maria Wetterstrand är vd för en kommunikationsbyrå. Bland koncernens kunder finns flygbolag, flygbränslebolag plus en rad bolag som vi inte har en aning om vilka de är. Det är en ovanlig bakgrund för en svensk statlig utredare.

Placeholder image
Maria Wetterstrand – kommunikations-vd och statlig utredare på samma gång. Foto: Fredrik Hjerling

En typisk statlig utredare är jurist eller tidigare generaldirektör. Idealet är en klok, saklig person som liksom är marinerad i integritet och oberoende. Då och då leds utredningar av en politiker, men poängen med politiker är att de har en innehållsdeklaration – vi vet vad de vill.

Men vet vi vad flygutredaren Maria Wetterstrand vill? De senaste dagarna har uppmärksamheten i media varit riktad mot hennes styrelseplats och aktieinnehav i Cortus energy, ett bolag som planerar att börja producera grönt flygbränsle. Det vill säga ett affärsområde som sammanfaller helt med Wetterstrands utredning.

Styrelseplatsen i Cortus energy är en bisyssla och väl värd att diskutera, men hennes huvudsakliga arbete är kanske till och med snäppet intressantare i sammanhanget.

Vd för kommunikationsbyrå

Maria Wetterstrand är sedan år 2017 är vd för det finska bolaget Miltton Purpose som ingår i den finsknordiska kommunikationskoncernen Miltton Group, det vill säga en bolagskoncern som sysslar med kommunikation, PR och lobbying.

Trusted advisor for Nordic companies and for international organisations in the New Nordic region.

Miltton-gruppens egen beskrivning av koncernen på Twitter

Bland de bolag som Milttongruppen lyfter fram som sina kunder på sin finska webbplats finns K-rauta, WWF och RFSU, men också bolag med tydliga kopplingar till flygbranschen: Flygbolaget Finnair, Finavia (finska motsvarigheten till svenska flygplatsbolaget Swedavia) samt Neste.

Mest förnybart av alla 

Finnair och Finavia har, med hjälp av Miltton, bjudit influencers på "a spontaneous weekend getaway". Ett av Nestes mål för år 2019 är "att producera mer förnybart flygbränsle än alla andra leverantörer tillsammans".

Vilka av de här bolagen som Maria Wetterstrand har arbetat med vet vi inte. Kanske inget, kanske alla. Men vi vet att en vd förväntas vara lojal med sitt bolag. Vi vet också att insyn i den politiska beslutsprocessen är hårdvaluta för en PR- och kommunikationsbyrå.

Dessutom finns en lista till, den vi inte får se – listan över alla de icke namngivna kunderna och uppdragen som Miltton-gruppen har. Vi vet inte vilka intressen som döljer sig där. Det lär inte regeringen heller göra.

Dubbelt förvånande

Maria Wetterstrand själv har inte velat gå med på att hennes engagemang och ägande i Cortus Energy krockar med utredningsuppdraget från regeringen. Det har förvånat många. Kanske ännu mer förvånande är att förra regeringen faktiskt tillsatte en person från PR- och lobbybranschen som statlig utredare.

Läs också: "Otillräckliga" förslag för flyg- och lastbilsutsläpp på regeringens bord

Nämnda personer

Maria Wetterstrand

Vd Miltton Europe i Bryssel, styrelseledamot Ecoclime group, styrelseledamot Climateview
Master i ekologisk zoologi (Göteborgs uni. 2001)

Politik på allvar
Få gratis nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget.
Genom att registrera dig till Altingets nyhetsbrev accepterar du våra användarvillkor