Vad händer om Hybrit inte funkar?

FOSSILFRITT. Samarbetsprojektet som ska leda till världsmarknadens första fossilfria stål har lyfts fram världen över av både svenska näringslivsrepresentanter och politiker. Men vilka hinder kan stå i vägen för att Hybrit ska lyckas?

Hybrit, Hydrogen breakthrough ironmaking technology, har åkt segertåg runt världen sedan det officiellt drog igång år 2016. Intresset för projektet, som bygger på tekniken att man ska använda förnybar vätgas istället för kol och koks i masugnarna, har bland annat fått stå på FN:s scen som ett av de mest lovande klimatomställningsarbetena inom industrin.

Som flaggskepp för den svenska regeringens industriomställningspolitik förs också Hybrit fram av Löfvenregeringen vid varje lämpligt tillfälle.

– Hybrit är ett konkret exempel på hur man kan arbeta för att vi ska gå mot nollutsläpp i mitten av århundradet. Det är otroligt viktigt att man kan visa praktiskt hur det ska gå till, så man kan övertyga andra om att det är möjligt, sa exempelvis klimatminister Isabella Lövin (MP) till TT i samband med FN-toppmötet i september.

Men som med alla omställningsprojekt inom industrin innebär satsningen att statliga energibolaget Vattenfall, statliga gruvbolaget LKAB och ståljätten SSAB tar risker.

Login