Upprustning i Tornedalen – Europas största vattenprojekt i sitt slag
Vattenmiljöerna i Torneälvens biflöden ska förbättras både på svenska och på finska sidan via ett EU-finansierat restaureringsprojekt som pågår till år 2030. Havs- och vattenmyndighetens generaldirektör Jakob Granit beskriver projektet som ”unikt, storskaligt och gränsöverskridande”.


Johanna Alskog
Redaktör Altinget Miljö och Energi samt Altinget SäkerhetTorndedalens vattenmiljöer ska restaureras under sju års tid. Projektet är ett samarbete mellan Sverige och Finland och EU skjuter till 214 miljoner kronor via miljöfonden Life. Projektet omfattar cirka 820 km biflöden, drygt 400 vandringshinder samt våtmarks- och vattenskyddsåtgärder. I Sverige kommer mycket av åtgärderna att genomföras runt Pajala och Övertorneå.
Projektet heter The Torne River International Watershed Life och förkortas Triwa Life.
Länsstyrelsen i Norrbotten är projektägare, samarbetspartners är Havs- och Vattenmyndigheten, Sveaskog, Luleå Tekniska Universitet, samt i Finland ELY, Metsähallitus, Metäskeskus, LUKE och Uleåborgs universitet.
Medfinansiärer är Naturvårdsverket, Region Norrbotten, Kiruna kommun, Pajala kommun, Haparanda kommun, Övertorneå kommun samt de finländska kommunerna Enontekiö, Kolari, Muonio, Pello, Ylitornio och Tornio stad.
– Vi har arbetat länge för att få till stånd det här viktiga restaureringsprojektet och det är därför mycket glädjande att finansieringen från EU nu är klar. Projektet betyder mycket för Norrbotten, inte bara för miljön och klimatet, det bidrar också till sysselsättningen i Tornedalen och blir en del av den gröna omställningen, säger landshövding Lotta Finstorp i ett pressmeddelande.
Projektet ska vara det mest omfattande i sitt slag i Europa, enligt länsstyrelsen. Det är en rad aktörer inblandade – myndigheter, kommuner och företag – men det är Länsstyrelsen i Norrbotten som är spindeln i nätet.