Palmoljeprodukt får svårare att ta plats i tanken

TRANSPORT. Regeringens analys får bakläxa, men riksdagen ställde sig ändå bakom striktare kriterier för biobränslen. Den första juli nästa år får troligen palmoljeprodukten PFAD svårare tillträde till marknaden.

En kritiserad restprodukt från palmoljeproduktion ser ut att möta en tuffare framtid i de svenska tankarna. Detta efter att riksdagen under onsdagen röstat för att införa striktare kriterier på biobränslemarknaden. Palmoljeprodukten PFAD utgör dock en stor andel av den befintliga bränslemixen, och flera oroas nu av konsekvenserna.

I riksdagens debatt före omröstningen var tongångarna höga och både opposition och regeringspartierna beskylldes för att höja utsläppen med sina förslag.

– Utan detta regelverk kan vi få högre utsläpp i sektorn, samtidigt som det slår undan benen för svensk hållbar produktion, sa miljöpartisten Stina Bergström, som gick hårt åt den borgerliga oppositionen som i miljöutskottet först försökt fördröja införandet av reglerna. Hon tackade dock dem för att senare ha dragit tillbaka kraven. Rickard Nordin från Centerpartiet svarade på Stina Bergströms kritik.

Login