Livsmedelsstrategin: Många nya krav på Bucht

PROPOSITION. Propositionen med den nationella livsmedelsstrategin är överlämnad till riksdagen. LRF:s förbundsordförande Helena Jonsson är en av många som har åsikter om vad landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) borde göra härnäst – och vad han absolut inte ska göra.

LRF:s ordförande Helena Jonsson och landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) vid presskonferensen där propositionen med en nationell livsmedelsstrategi presenterades.
LRF:s ordförande Helena Jonsson och landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) vid presskonferensen där propositionen med en nationell livsmedelsstrategi presenterades.Foto: Altinget
Johanna Alskog

Livsmedelsproduktionen i Sverige har tyvärr fallit i över 20 års tid. Handelsunderskottet är över 50 miljarder kronor.

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S)

Det finns väldigt väldigt stora grupper som skulle vilja, men inte kan göra medvetna val. Deras enda val är att det ska vara billigt, billigt, billigt. Det socioekonomiska perspektivet måste in.

Tommy Ohlström, vd för KF, påminde om att alla konsumenter inte har råd att göra medvetna val i dag

Regeringen har till slut lämnat över propositionen med en nationell livsmedelsstrategi till riksdagen, en proposition som vilar på den färska blocköverskridande överenskommelse om de mål som utgör hörnstenarna i strategin.

Dokumentation

BESLUTSKEDJAN – PROPOSITION

Vad händer nu?

Regeringen har lämnat propositionen till riksdagen. Riksdagsledamöterna kan nu lämna sina motförslag, följdmotioner. Därefter ska propositionen och motionerna behandlas av miljö- och jordbruksutskottet. Sedan kan riksdagen fatta beslut.

Regeringens proposition 2016/17:104 En livsmedelsstrategi för Sverige − fler jobb och hållbar tillväxt i hela landet


Altinget logoMiljö och Energi
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget miljö och energi får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00