Länsstyrelsen i Skåne vänder om ålfisket

HOTADE ARTER. Frågan om det svenska ålfisket har nått vägs ände, enligt Länsstyrelsen i Skåne som nu kräver ett effektivt fiskestopp och att regeringen samtidigt gör sig redo att lösa in ålfiskelicenserna.

31 yrkesfiskare påverkas av Havs- och vattenmyndighetens förslag om ålfiskestopp november-januari. Vissa av dessa kommer sannolikt upphöra med sitt fiske på grund av stoppet, bedömer myndigheten.
31 yrkesfiskare påverkas av Havs- och vattenmyndighetens förslag om ålfiskestopp november-januari. Vissa av dessa kommer sannolikt upphöra med sitt fiske på grund av stoppet, bedömer myndigheten.Foto: WWF/Erling Svensen
Johanna Alskog

Med den politiska situationen vi har så verkar man anse att man löser alla världens problem om vi bara stoppar yrkesfisket.

Peter Ronelöv Olsson, Sveriges fiskares producentorganisation

EU:s nya fiskeripolitik har satt som mål att fisket år 2020 ska följa MSY-standard, ändå tillåter vi fiske på ålen som är en akut hotad art. EU offrar ålen.

Johan Wagnström, Länsstyrelsen i Skåne

När Havs- och vattenmyndigheten återigen föreslår att stänga ålfisket mellan november och januari, så handlar det om att välja en period som inte slår för hårt mot ålfisket. Men Länsstyrelsen

Dokumentation

Ålfiskestoppet

EU:s ministerråd beslutade år 2018 att förbjuda fiske av europeisk ål under en sammanhängande period på tre månader, ett motsvarande beslut togs även året innan.

Varje medlemsstat får besluta om en sammanhängande period för ålfiskestopp mellan den 1 augusti 2019 och den 29 februari 2020.

Havs- och vattenmyndigheten genomförde förbudsperioden på tre månader mellan den 1 november 2018 och den 31 januari 2019. Förbudet lades under den period som förväntades ge minst effekt för fisket och störst möjlighet för den utvandrande blankålen att vandra ut. Myndigheten föreslår nu ett fiskestopp under samma period kommande säsong.

I september ska EU-kommissionen lägga fram ett förslag om ålfiskestoppet ska förlängas även 2020/2021, beslut fattas i december.

År 2007 infördes ett generellt förbud för fiske efter ål i Sverige, undantaget är vissa personer som bedriver yrkesmässigt fiske med stöd av särskilt ålfisketillstånd samt vid fiske i vissa inlandsvatten från vilka ålen inte kan ta sig levande till kusten på grund av nedströms kraftverk eller annat hinder.

Sedan år 2012 har allt ålfiske på den svenska västkusten norr om 56°25’ N helt förbjudits.

Havs- och vattemyndighetens remissförslag om ålfiskestopp 2019/2020 finns här.

 


Altinget logoMiljö och Energi
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget miljö och energi får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00