Lagförslag om samisk konsultationsordning gör ingen nöjd

LAGFÖRSLAG. Innan året är slut ska regeringen lämna ett lagförslag till riksdagen om en skyldighet för regering, myndigheter och kommuner att konsultera samiska företrädare i vissa ärenden. Men det är många som värjer sig mot förslaget – om än av vitt skilda skäl.

Markanvändning, renskötsel, fiske, jakt, rovdjur, gruvor,
vindkraft, skogsfrågor, kulturmiljöarbete, ortnamn och biologisk mångfald
på renbetesmark samt ärenden om samisk förskola, utbildning och
forskning samt äldrevård och sjukvård. Allt är exempel på ärenden som kan bli aktuella för konsultation om regeringens lagförslag passerar riksdagen.
Markanvändning, renskötsel, fiske, jakt, rovdjur, gruvor, vindkraft, skogsfrågor, kulturmiljöarbete, ortnamn och biologisk mångfald på renbetesmark samt ärenden om samisk förskola, utbildning och forskning samt äldrevård och sjukvård. Allt är exempel på ärenden som kan bli aktuella för konsultation om regeringens lagförslag passerar riksdagen.Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT
Johanna Alskog

Om regeringen avser att på allvar stärka urfolksrätten och samers självbestämmande, finns det inga genvägar att gå. Svenska kyrkan uppmanar på nytt regeringen att vidta åtgärder för att få till stånd en ratificering av ILO-konvention nr 169 så att det folkrättsliga urfolksskyddet faktiskt stärks.

Ärkebiskop Antje Jackelén i Svenska kyrkans remissyttrande
Fakta
Om konsultationen
Den konsultationsskyldige bestämmer på vilket sätt en konsultation ska genomföras men ska så långt som det är möjligt och lämpligt tillgodose den samiska företrädarens önskemål om konsultationsform.
Grunderna för konsultationsförfarandet och hur det inleds regleras i den föreslagna lagen.
Konsultationen ska genomföras i god anda och fortsätta tills enighet eller samtycke i den fråga som är orsak till konsultationen uppnåtts eller tills det förklaras att enighet eller samtycke inte kan nås i ärendet.
Den konsultationsskyldige ska dokumentera vad som kommit fram vid konsultationen.

Ärenden aktuella för konsultation är de som rör markanvändning, renskötsel, fiske, jakt, rovdjur, gruvor, vindkraft, skogsfrågor, kulturmiljöarbete, ortsnamn och biologisk mångfald på renbetesmark samt ärenden om samisk förskola, utbildning och forskning samt äldrevård och sjukvård. 

Källa: Lagrådsremiss, En konsultationsordning i frågor som rör det samiska folket

Regeringen har haft ute förslaget om en konsultationsordning i frågor som rör det samiska folket i två omgångar sedan år 2017. Men missnöjet med förslaget var fortsatt stort bland de

Altinget logoMiljö och Energi
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget miljö och energi får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00