Om  
Jonas Sjöstedt
Hanna Gedin

Klubbat: Sjöstedt toppar V:s EU-vallista

Tidigare partiledaren Jonas Sjöstedt blir som väntat Vänsterpartiets toppnamn i valet till Europaparlamentet i juni. Andranamn på valsedeln blir Hanna Gedin, i dag politisk rådgivare i parlamentet.

Hanna Gedin och Jonas Sjöstedt toppar Vänsterpartiets EU-valsedel i Europaparlamentsvalet den 9 juni. 
Hanna Gedin och Jonas Sjöstedt toppar Vänsterpartiets EU-valsedel i Europaparlamentsvalet den 9 juni. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Charlotta Asplund Catot

I mitten av december föreslog valberedningen att den före detta partiledaren Jonas Sjöstedt skulle toppa Vänsterpartiets valsedel i valet till Europaparlamentet som hålls i juni. På andra plats föreslogs Hanna Gedin, tidigare biträdande partisekreterare och i dag politisk rådgivare för vänstern i parlamentet.

Sjöstedt och Gedin fick i helgen grönt ljus när listan antogs på en valkonferens i Stockholm.

– Det är ett förtroende jag är glad och hedrad för. EU-valet är viktigt för alla som vill ha en politik för klimatet och trygga jobb. Det blir ett val mellan vänster och höger, säger Jonas Sjöstedt i ett pressmeddelande.

Läs också

Jonas Sjöstedt var Vänsterpartiets partiledare från 2012 till 2020, då Nooshi Dadgostar tog över rollen. Han har också tidigare varit EU-parlamentariker under totalt elva års tid, från 1995 till 2006.

Malmöbördiga Hanna Gedin, som lämnade uppdraget som biträdande partisekreterare för ett år sedan, arbetar idag som politisk rådgivare åt både det danska och det svenska Vänsterpartiet i EU.

– Vänsterpartister gör verkligen skillnad i EU-parlamentet, för Malmö och Sverige. Vi arbetar konsekvent för eldupphör i Gaza och det är ett arbete jag vill fortsätta driva, säger hon i samma pressmeddelande.

Vänsterpartiets EU-lista 2024, topp 10
  1. Jonas Sjöstedt, Umeå, Västerbotten
  2. Hanna Gedin, Malmö, Skåne
  3. Carolina Gustafsson, Kiruna, Norrbotten
  4. Marta Aguirre, Sekovänstern, Storstockholm
  5. Umihana Rasovic, Eslöv, Skåne
  6. Joel Grimborg, Falun, Dalarna
  7. Gertrud Ingelman, Linné, Göteborg
  8. Christina Hedin, Östersund, Jämtland Härjedalen
  9. Felicia Granath, Västerås, Västmanland
  10. Lotta Lagnander, Gävle, Gävleborg

Källa: Vänsterpartiet

Nämnda personer

Jonas Sjöstedt

Europaparlamentariker (V)
Gymnasieutbildning

Hanna Gedin

Europaparlamentariker (V)
Jurist

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdChristoph NørgaardOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024