Kemi: Snabbmatskedjornas leksaker överraskade

GIFTER. Snabbmatskedjorna var i fokus när Kemikalieinspektionen undersökte gifter i leksaker, men resultatet var inte som väntat.

Lågt pris och allmänt sämre kvalitet. Det gjorde att Kemikalieinspektionen misstänkt att leksakerna som följer med barnmåltider på snabbmatsrestauranter kan innehålla farliga kemikalier. Samma sak med leksaker som köps i automater.

Men en undersökning av 60 leksaker visar att det snarare var tvärtom och att just dessa leksaker sällan innehåller förbjudna ämnen. Myndighetens förklaring är att det är leksaker som ofta köps in via större leverantörer. Vad gäller leksakerna som följer med barnmåltider är det ofta stora internationella kedjor som tar på sig tillverkaransvaret. Därtill är det ofta leksaker som är relativt enkla och gjorda i hård plast, som är mindre problematisk ur kemikaliesynpunkt, resonerar Kemikalieinspektionen kring resultatet.

Elva av de 60 undersökta leksakerna innehåll skadliga kemiska ämnen. Framförallt elektriska leksaker som innehåller bly i lödningarna.

– Det är anmärkningsvärt att det förekommer bly i en stor andel av de testade elektriska leksakerna. De enskilda produkterna utgör i sig ingen stor risk, men på sikt innebär de skadliga ämnen som vi har hittat ett problem för både hälsa och miljö, säger Karin Rumar, inspektör på Kemikalieinspektionen, i ett pressmeddelande.

Fyra leksaksföretagen har nu anmälts till åklagare för misstänkt miljöbrott.

Läs hela rapporten och se vilka leksaker som innehöll farliga kemikalier.

 

 

Forrige artikel Nära en tredjedel av åkrarna ska bli eko Næste artikel Lökodlare får grönt ljus för bekämpningsmedel
Klimatförebilderna i Norden halkar efter

Klimatförebilderna i Norden halkar efter

KLIMAT. Trots att de nordiska länderna lyfts fram som föregångare internationellt lyckas de inte alltid göra sin hemläxa. Flera av länderna kommer att missa sina nationella mål nästa år.