Hört på valvakorna 2022

Altingets redaktion är på plats på valvakorna under valnatten 2022.

Foto: Louise Carlsson Örning/Altinget, Janerik Henriksson/TT, Claudio Bresciani/TT, Johanna Alskog/Altinget, Fredrik Sandberg/TT
Redaktionen

Artikeln uppdateras löpande under kvällen.

”Det är bra med en ökning naturligtvis. Vi ska samtidigt komma ihåg att det är en valdagsundersökning.  Men det är bra med en ökning.”

- Tidigare statsminister Stefan Löfven (S) om vallokalsundersökningen.

”Jag tror att om Ulf lyckas ta det här och bilda regering betyder det mindre än om han inte lyckas. Titta i Danmark. Där blev Dansk Folkeparti större än Venstre och man lyckades bilda regering utan Dansk Folkeparti och få igenom budgetar. Så det ska man inte överdriva.”

- Benjamin Dousa, vd för Timbro och tidigare ordförande för Muf.

”Det är ett mycket allvarligt läge. Ungefär 30 procent av svenska folket har röstat på ytterkantspartierna. Det kommer bli en svår regeringsbildningsprocess.”

- Anna Starbrink, riksdagskandidat för Liberalerna

”Har man lett ett land under åtta år och vi skulle kunna landa på ungefär samma valresultat som för fyra år sedan då är det ju en enorm bedrift.”

- Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin.

”Jag är inte särskilt förvånad. Socialdemokraterna har bara pratat om Sverigedemokraterna hela valrörelsen så det är inte så konstigt att de växer. Men vi är ett liberalt parti, Sverigedemokraterna ett nationalistiskt parti, så det är klart att det är jättetråkigt att de är så stora som de är”

- Liberalernas skolpolitiske talesperson Fredrik Malm om att Sverigedemokraterna är större än Moderaterna i SVT:s Valu.

”Spontant känns det väldigt bra. Vi har ju i den här valrörelsen konsekvent lyft klimat och miljö. Nu har det betalat av sig. Nu har väljarna insett att det finns bara ett klimat- och miljöparti.”

- Lorenz Tovatt, klimatpolitisk talesperson för Miljöpartiet.

”Det är fortfarande knappt några röster som har räknats och ingenting är avgjort. Vi hoppas fortfarande att svenska folket har röstat bort regeringen.”

- Kristdemokraternas EU-parlamentariker Sara Skyttedal.

”Det är 0,6 procent enligt Valu till att vi får en ny regering i det här landet. Den som har följt räkningen av utlandsröster någon gång kan konstatera hur det brukar se ut där.”

Hoppfullt hos Kristdemokraterna när partisekreteraren Peter Kullgren kommenterar Valun på scen.

”Det är väldigt tidigt på valkvällen. Uppenbarligen skiljer det bara tre mandat. Så jag tror att vi har en lång och spännande kväll framför oss.”

”Självfallet vill vi att Moderaterna ska få ett så bra resultat som möjligt. Men jag tror att det är uppenbart för alla att det har varit väldigt viktigt att få ett maktskifte och den möjligheten kvarligger även efter de här första siffrorna.”

- Tomas Tobé, EU-parlamentariker (M) om valdagsundersökningarna och det faktum att SD ser ut att bli större än M.

”Det är ju högerkannibalism. Men jag hoppas att det ser annorlunda ut senare ikväll. Men någonstans är det ju så att det är en bedrövelse om det inte blir maktskifte. Men att partiet nu blir oppositionsledande, det är en milstolpe för oss, så man får ju liksom finna glädje i allt.”

- Sverigedemokraternas EU-parlamentariker Charlie Weimers i en kommentar om TV4:s siffror.

”Några saker kan man konstatera redan nu. Det kan bli ikväll det blir maktskifte i våra stora städer. Det kan bli ikväll som vi kan säga hejdå till Svenonius och co.”

”Blir det en rödgrön regering så ska vi ingå i den. Då ska vi avskaffa marknadsskolan, vi ska göra omfattande klimatinvesteringar och vi ska förbättra välfärden. Äntligen är privatiseringens tid förbi”

- Vänsterpartiets biträdande partisekreterare Hanna Gedin (V) biträdande partisekreterare kommenterar vallokalsundersökningen.

”Den här dagen är ju lite ångestladdad, men jag cyklade precis in från Sollentuna och då fick man rensa skallen lite, och det var skönt.”

- Kristdemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Jakob Forssmed om sin cykeltur in till valvakan

”Jag tror att i grunden har det befäst positionerna. Och klassiskt sedan tidigare så vet jag ju att en del rödgröna väljare kanske har tyckt att Vänsterpartiet har haft lika bra klimatpolitik som vi, men i den här valrörelsen har det varit uppenbart att vi står upp för klimatet medan Vänsterpartiet har, får jag tyvärr säga, backat på en del punkter.”

- Pär Holmgren, EU-parlamentariker, MP, på frågan om det har påverkat Miljöpartiet att klimat- och miljöfrågorna har varit i skymundan under valrörelsen.

”De ser än så länge goda ut. Det känns som att det blåser liberala vindar”

”Jag förväntar mig att vi kommer in. Vi har haft en fantastisk valrörelse och det var nog väldigt många som hade räknat ut oss. Vi själva var väldigt oroliga över att byta partiledare så tätt inpå ett val”  

- Liberala Ungdomsförbundets ordförande Romina Pourmokhtari om sina chanser att komma in i riksdagen och om partiets chanser att klara riksdagsspärren. Hon har personvalskampanjat från sin sjätteplats på Stockholmslistan. 

”Jag förväntar mig att vi tar hem det här och vill se ett resultat på åtminstone 8 procent.”

- Karin Rågsjö, riksdagsledamot för Vänsterpartiet om sina förväntningar på valresultatet.

”Jag har inte riktigt våga tänka på det utan lagt krutet på att göra det som ska göras. Dela de flygblad som ska delas. Debattera det som ska debatteras. Det ska bli nervöst att se resultatet av allt vi har gjort. Men vi har gjort allt vi har kunnat”.

- Ava Rudberg, ordförande för Ung Vänster på en fråga om valresultatet.

”I det här läget är jag mest lättad över att vi slipper en blåbrun regering”

- Clara Lindblom, oppositionsborgarråd för Vänsterpartiet i Stockholms stad. 

 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdChristoph NørgaardOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024