Hallå där Pär Kindlund (C) – varför gick ni emot folkomröstningen?

HALLÅ DÄR. Kommunfullmäktige i Malung-Sälens kommun går vidare med planerna på en vindkraftspark på Ripfjället – trots att en folkomröstning har sagt nej. Kommunstyrelsens vice ordförande Pär Kindlund förklarar varför.

En majoritet av befolkningen i Malung-Sälens kommun är emot planerna på att bygga en vindkraftspark på Ripfjället, enligt en rådgivande folkomröstning förra året. I veckan beslutade kommunfullmäktige om att gå emot resultatet och ändå ge grönt ljus för vindkraftsprojektet.

Varför följer ni inte resultatet i folkomröstningen?

– Jag var emot att hålla en folkomröstning från början, jag anser att det här är en parlamentarisk fråga. Vi var två tredjedelar av kommunfullmäktige som var emot en folkomröstning, men den kom till för att man fick nog många underskrifter och stöd från en tredjedel av kommunfullmäktige, vilket räcker. Det blev inte bra från början kan man säga.

– En folkomröstning är rådgivande och vi vill göra det här. Även om vi förstår att en del blir upprörda, så anser vi att fördelarna överväger nackdelarna.

Varför är det så viktigt att driva igenom vindkraftsbygget?

– Vi vill få en lokal produktion av elström i vår kommun. Det är en konkurrensfördel med fossilfri elproduktion.

Handlar motståndet om att det är vindkraft eller är det för att värna Ripfjället?

– Det är en nog en blandning. Men det här området är utmärkt för vindkraft i vår översiktplan, det är dessutom utpekat som riksintresse för vindkraft.

Beslutet i kommunfullmäktige innebär att ni inte använder det omdiskuterade kommunala vetot. Anser du att kommunerna fortsatt ska ha möjlighet att stoppa vindkraftsprojekt?

– Jag tror nog att kommunerna ska ha kvar vetorätten, men det är viktigt att man brukar den vettigt och klokt. Att man inte använder den för att obstruera, utan när man verkligen vill ha stopp på något.

Den politiska majoriteten kämpar för fossilfri elproduktion, men ni har också kämpat för en flygplats i Sälen. Hur går det ihop?

– Det kan så klart vän av ordning undra. Men det är helt enkelt så att vi ligger långt bort. Vi har ingen järnväg. Enda sättet att komma till Sälen är med privatbil. Vi vill ha människorna hit, därför anser vi att fördelarna överväger nackdelarna. Flyget genomgår dessutom en väldig utveckling. Även om fossilfritt flyg inte händer i år, så ligger det ändå i röret.

Forrige artikel Miljöutskottet trycker på för överkonsumtionsmål i EU Miljöutskottet trycker på för överkonsumtionsmål i EU Næste artikel Sveaskogs ordförande och Ibrahim Baylan kallade till riksdagen Sveaskogs ordförande och Ibrahim Baylan kallade till riksdagen
 • Rapportera

  Dag Lindgren

  Inte läge bromsa investeringar i elproduktion i sent stadium

  Det är inte lätt med opinioner som påverkas av ideella argument. Själv tycker jag vi akut behöver mer vindkraft. Då får inte lokala opinioner som kommer in sent i processen bromsa enstaka projekt för mycket så osäkerheten försämrar viljan att satsa. För glesbygds livskraft är det bra om naturresurserna (t ex vind) utnyttjas, så att behovet av lokal infrastruktur och lokal sysselsättning ökar.
  Men infrastruktur för ökande resor typ flygplatser är något samhället av klimatskäl inte bör investera i det närmaste decenniet. Så jag beklagar den nya flygplatsen.

 • Rapportera

  Jesper Ek · Talesperson, Direktdemokraterna

  Folkomröstning bör vara bindande

  Det är intressant att höra politiker ibland. Som att de har glömt bort vem som gav dom förtroendeuppdraget från första början.
  För Per är det helt självklart att sitt mandat, som man fått genom en folkomröstning a.k.a. kommunalval är legitim och orubblig, men när samma människor som röstade fram honom, vill stoppa ett projekt man är emot, är det inte så viktigt att agera efter folkviljan.

  Politikers syn på demokratin, är ett hot mot demokratins existens och mening.

GD: Vi klarar inte målet för energieffektivisering

GD: Vi klarar inte målet för energieffektivisering

BUDGET 2022. Målet för energieffektivisering är inte inom räckhåll, enligt Energimyndigheten. Miljöpartiet delar myndighetens oro, men generaldirektör Robert Andrén måste lyckas övertyga energiminister Anders Ygeman (S) om behovet av en satsning på energibesparing.