Grönt sparande ska ge gröna investeringar

KORTNYTT. Regeringen har beslutat om en utredning som ska se över hur en ny sparform kan gynna gröna investeringar, men någon utredare finns än så länge inte på plats.

Johanna Alskog

En utredning ska ta fram ett förslag på en ny sparform som främjar sparande där kapitalet går till att finansiera gröna investeringar.

– Ett skattegynnat grönt sparande med en tydlig

Dokumentation

Utredningen ska, enligt regeringens direktiv:

  • Kartlägga och, om möjligt, kvantifiera i vilken utsträckning kapitalmarknaden beaktar miljö- och klimatfrågor i dag.
  • Analysera om projekt som bidrar till miljömålen under nuvarande marknadsförutsättningar tilldelas investeringar i en sådan omfattning som kan anses vara samhällsekonomiskt optimalt.
  • Ta ställning till om skattereglerna bör ändras för att öka incitamenten för sparande där kapitalet ska användas för att finansiera gröna projekt.
  • Analysera och redogöra för fördelarna och nackdelarna med olika alternativ, oavsett vilken slutsats som utredaren gör i fråga om särskilda regler för beskattningen av grönt sparande bör införas.
  • Lämna förslag till ett heltäckande system med de författningsändringar, inklusive ändringar i det skatteadministrativa regelverket och i andra regelverk, som bedöms nödvändiga.

Altinget logoMiljö och Energi
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget miljö och energi får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00