Djurvälfärd kan ta sig in Cap:s nya miljöprogram

SLUTFÖRHANDLING. Frågorna om miljöstyrningen i EU:s jordbruksstöd har visat sig vara en hård nöt i de slutliga förhandlingarna inför den kommande programperioden. Men Jordbruksverket förbereder sig redan för flera förändringar.

”Djur som mår bra och är friska bidrar till ett resurseffektivt jordbruk,
 men den typen av ersättningar måste ligga utanför öronmärkningen,” menar företrädare för WWF.
”Djur som mår bra och är friska bidrar till ett resurseffektivt jordbruk, men den typen av ersättningar måste ligga utanför öronmärkningen,” menar företrädare för WWF.Foto: European Union 2014/Flavia Camilleri
Jacob Hederos
Eco-schemes - ettåriga miljö- och klimatersättningar

Eco-schemes - ettåriga miljö- och klimatersättningar

”Eco-scheme” är tänkt att öronmärka en andel av direktstödspelaren, som står för omkring 80 procent av det EU-finansierade jordbruksstödet, till ettåriga miljö- och klimatinsatser. Den nya stödformen, som går utöver de grundmiljövillkor som tidigare låg under förgröningsstödet, föreslås binda upp mellan 20 och 30 procent av medlena.
 
I förhandlingarna har båda lagstiftarna dock kritiserats för att urvattna syftet med det nya stödet. Bland annat igenom att införa skrivningar om att de ettåriga insatserna kan syfta till att stärka den ekonomiska hållbarheten hos lantbrukare, samt stärka de arbetsrättsiga förhållandena i lantbrukarföretag.

I Jordbruksverkets första utkast till förslag föreslås att ersättningar inom eco-schemes ska kunna gå till insatser för mellangrödor, fånggrödor, vårbearbetning för minskat kväveläckage samt insatser för blommande slättbygd. Ytterligare redovisning av förslag från Jordbruksverket planeras i mars.

Källa: Jordbruksverket, samt tidigare rapportering

Från miljöorganisationshåll har de två EU-lagstiftarnas förslag till kommande jordbruksstödspolitik mötts av hård kritik. Efter att en kampanj för att dra tillbaka förslagen gått i stå riktas nu fokus på

Altinget logoMiljö och Energi
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget miljö och energi får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00