Dansk plan: 20 miljarder i stöd till oljeutvinningen

PROGNOS. Fram till år 2042 väntas den danska staten använda nästan 20 miljarder danska skattekronor på olje-och gasproduktion i Nordsjön i form av investeringar och skattelättnader. ”Ofattbart”, anser det danska partiet Alternativet.

Danmark investerar inte bara stort i gröna lösningar som vind- och solenergi. Även den fossila olje- och gasproduktionen i Nordsjön får en hjälpande hand av den danska staten. Det framgår av ett svar som Danmarks skatteminister Morten Bødskov (S) har gett till Folketinget inför ett samrådsmöte mellan klimat- och energiutskottet och klimat- och energiminister Dan Jørgensen (S) på torsdagen.

I svaret från skatteministeriet står det att Danmark under perioden mellan år 2017 och år 2042 förväntas skjuta till cirka 19,4 miljarder danska kronor till nordsjöoljan i form av investeringar i Nordsjöfonden och skattelättnader.

– Det är ofattbart mycket pengar att lägga på något som direkt motarbetar den gröna omställningen, säger Alternativets talesperson för miljö- och energifrågor Rasmus Nordqvist till Altinget.

Login