Cirkulära planer samspelar väl med återvinnares önskemål

OMTAG. EU-kommissionens arbetsprogram för att minska resursanvändningen i unionen får ett varmt välkomnande. Men svenska återvinningsbranschen ser fortsatt flera hinder innan deras material står sig i konkurrens mot de jungfruliga.

Skulle dessa kunna användas till annat? <br>
Skulle dessa kunna användas till annat?
Foto: Hasse Holmberg /TT
Jacob Hederos

Det är fortfarande för billigt att använda jungfrulig plast, och det är prisfrågan som styr marknaden. Jag hör flera av återvinningsföretagen säga att ”vi kan ta fram i princip vilken kvalitet på återvunnen plast som helst”, men så fort det behöver bearbetas mer så finns det ingen som vill betala för den bearbetningen.

Ellen Einebrant
Kommunikationschef Återvinningsindustrierna

Planen är absolut ett steg i rätt riktning, och det lägger en fantastisk bra grund för att skapa mer cirkulära materialflöden i Europa. Sen kommer det inte att skapa hundra procent cirkularitet,

Ellen Einebrant
Återvinningsindustrierna

En långvarig frustration hos många branschaktörer och miljöorganisationer lättade förra veckan efter EU-kommissionens presentation av den nya åtgärdsplanen på det cirkulära ekonomiområdet.

Flera av de förslag som både återvinningsnäringen

Dokumentation

Planerade lagförslag

Den nya cirkulära ekonomiåtgärdsplanen innehåller ett brett spann av åtgärder, även om inte alla är planerade lagstiftningar. Nedan följer ett urval:

  1. Ett utvidgat Ekodesign-direktiv ska omfatta även icke-elektriska produkter, med målet att bland annat också införa krav på hållbarhet, återanvändning, uppgraderingsbarhet och reparerbarhet, samt att också minska förekomsten av skadliga kemikalier.
  2. Krav på att påstådd miljöprestanda ska kunna underbyggas
  3. Översyn av avfallsexportslagstiftningen
  4. Införande av avfallsminskningsmål inom specifika avfallsströmmar
  5. Ett införande av ramverk för negativa kolupptag

Ytterligare politiska önskemål från återvinningsindustriernas färdplan

  1. Inför tydligare krav på att ta hand om läckande metangas från deponier.

  2. Se över subventioner till utvinning av jungfruliga material för att göra villkoren mer jämställda med återvunna material
  3. Öppna upp marknaden för grovavfall och hushållsavfall så att företag ges möjlighet att äga avfall och därmed kan skapa nya cirkulära affärsmodeller
  4. Inför krav på att återvinningsbart material ska sorteras ut ur avfall som ska förbrännas och deponeras. Materialet ska sedan materialåtervinnas. Förbjud förbränning av osorterat avfall.

Fler reaktioner på cirkulära ekonomiplanen


Altinget logoMiljö och Energi
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget miljö och energi får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00