Debatt

Valobservatörer: Dystra utsikter för ungersk demokrati

Som en del av den danska ungdomsorganisationen Silba var vi på plats för att observera valet i Ungern. Under valdagen observerade Silbas volontärer ett flertal oegentligheter, som kan ha påverkat valets säkerhet, skriver Maja Soomägi och Silja Jensen.

Det förekom flera oegentligheter i samband med det ungerska valet, skriver debattörerna.
Det förekom flera oegentligheter i samband med det ungerska valet, skriver debattörerna.Foto: Silba
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Söndagen den 3 april gick befolkningen i Ungern till vallokalerna för att rösta i parlamentet. Det sedan tidigare styrande partiet Fidesz gick segrandes ur valet än en gång, och behöll sin majoritet. Som en del av den danska ungdomsorganisationen Silba var vi på plats för att observera valet. Valet resulterade, föga förvånande, i en seger för det styrande partiet Fidesz.

Motståndare svartmålas

Veckan innan valet pryddes Budapests gator av valaffischer från de olika partierna som ställt upp, med partiernas representanter blickandes ner från lyktstolpar och husväggar. Oppositionsledaren Péter Márki-Zay prydde såväl sina egna som Fidesz valaffischer, då en stor del av valkampanjen gått ut på att svartmåla motståndaren. En taktik som Fidesz uppenbarligen lyckats med. 

Själva valobservationsuppdraget pågick under en vecka, med start tisdag den 29 mars för observatörer, medan koordinatorer var på plats sedan några dagar tidigare. Under veckan som ledde upp till själva valet utbildades observatörerna i Organisationen för säkerhet och samarbete i Europas (OSSE) metodologi, samt även om Ungerns politiska system, de politiska åsikterna i landet, samt valsystemet. Utöver själva parlamentsvalet, hölls det även en folkomröstning om LGBTQ-undervisning i skolor.

Våra observatörer noterade även att många av valbåsen var bristfälliga, vilket gjorde det möjligt för andra att se vad väljaren röstade på.

Det som var unikt med vårt uppdrag var att det även skickades observatörer till ungerska konsulat i Subotica i Serbien samt Cluj-Napoca i Rumänien. Anledningen var att en stor del av den ungerska diasporan bor i grannländerna och har fått medborgarskap genom en ny lag som Fidesz har introducerat de kom till makten. Några av oegentligheterna som våra observatörer noterade inkluderade valurnor som inte var förseglade ordentligt, samt att det vid flera tillfällen befunnit sig flera personer i valbåsen samtidigt. Det senare är inte olagligt i sig, eftersom det kan behövas ifall en väljare har synnedsättning eller något annat som påverkar möjligheterna att själv rösta. Dock är frekvensen av dessa händelser oroväckande. 

Bristfälliga valbås

Våra observatörer noterade även att många av valbåsen var bristfälliga vilket gjorde det möjligt för andra att se vad väljaren röstade på. I vissa fall observerades att människor röstade utanför valbåsen, på öppna ytor. Hemliga val, och att kunna hålla sin röst hemlig för att undvika tvång betraktas ofta som en grundprincip när det kommer till demokratiska rättigheter. Röstning på öppna ytor, samt i valbås med stor insyn, kan därmed ses som en utmaning för den demokratiska processen.

Trots att observatörer inte har möjlighet att ingripa på något sätt, är närvaron en viktig aspekt för att upprätthålla demokratin. Silbas observatörer rapporterade att tolkar hört individer i vallokalerna kommentera att de inte kan fortsätta som vanligt, nu när det är internationella observatörer närvarande. Därmed är det av ytterst stor vikt att ha observatörer närvarande, eftersom bara själva närvaron i sig spelar in.

Känns dystert

Att det är just ungdomar som deltar i civilsamhället och engagerar sig i kampen för demokrati, bådar gott för framtiden. Vidare är det ett sätt att tillskansa sig kunskaper och kompetenser som annars är svårtillgängliga. Dessutom rapporterade ett flertal observatörer att individer kom fram till dem och var tacksamma över att de var där och observerade. Den direkta responsen på ens engagemang, som visar att det inte bara är viktigt för en själv, utan också för samhället omkring sig, är en starkt motiverande faktor.

Under valdagen observerade Silbas volontärer ett flertal oegentligheter, som kan ha påverkat valets säkerhet. Efter det senaste parlamentsvalet i Ungern, 2018, noterade ODIHR en del oroväckande processer, och kom med förslag på hur dessa kunde förbättras till valet 2022. Tyvärr bemötte den sittande regeringen inte kritiken, och utifrån vad vi har sett under valet känns det dystert framöver vad gäller demokratins tillstånd i Ungern.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00