”En seger för synen på museisektorn”

Statens maritima och transporthistoriska museer har utsetts till Sveriges modernaste myndighet 2023. ”Vågar man inte, då händer det inte så mycket”, säger överintendent Lars Amréus.

Myndigheten prisas bland annat för sitt beredskapsarbete. Men Vasaskeppet kan bli svårt att skydda vid krig. ”Det går inte att flytta”, säger överintendent Lars Amréus.
Myndigheten prisas bland annat för sitt beredskapsarbete. Men Vasaskeppet kan bli svårt att skydda vid krig. ”Det går inte att flytta”, säger överintendent Lars Amréus.Foto: Christine Olsson/TT
Miranda Olsson

Vartannat år utses Sveriges modernaste myndighet på Kvalitetsmässan i Göteborg. I år fick Statens maritima och transporthistoriska museer (SMTM) ta emot priset av civilministern. Myndigheten driver bland annat Vasamuseet i Stockholm, Järnvägsmuseet i Gävle och Marinmuseum i Karlskrona. 

– Det känns jätteroligt såklart. Ibland möts vi på museerna av gamla fördomar, att det är lite gammalt, dammigt och mossigt. Så det känns som någon sorts seger för synen på museisektorn. Vi gör mycket spännande saker som gör att vi ligger i framkant, säger överintendent Lars Amréus till Altinget. 

Det går inte att flytta på Vasaskeppet.

Lars Amréus
Överintendent

I motiveringen lyfter juryn, med civilministerns statssekreterare Natasa Ristic Davidson som ordförande, att myndigheten trots att den arbetar med vår historia har blicken riktad mot framtiden och omvärlden.

Altinget logoCivilsamhälle
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget civilsamhälle får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00