Debatt

Svantesson har svikit de idéburna skolorna

Trots löften från Moderaterna om att värna de idéburna aktörerna har de ökade kraven gjort att alltfler lägger ned sin verksamhet. Det skriver Mimmi von Troil, generalsekreterare Idéburen välfärd, i ett öppet brev till finansminister Elisabeth Svantesson (M).

I opposition sa Elisabeth Svantesson (M) att hon skulle värna den idéburna sektorn, men så har det inte blivit sedan hon blev minister, menar debattören.
I opposition sa Elisabeth Svantesson (M) att hon skulle värna den idéburna sektorn, men så har det inte blivit sedan hon blev minister, menar debattören.Foto: Jessica Gow/TT
Mimmi von Troil
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

För snart sex år sedan, närmare bestämt den 7 juni 2018, röstade riksdagen ja till ökade krav på fristående aktörer inom välfärden. Lagstiftningen började gälla från 2019. Anledningen var att riksdagen ansåg det rimligt att den som erhåller skattemedel och erbjuder medborgarna välfärdstjänster inom vård, omsorg och skola ska också leva upp till vissa krav. Jag delade då och delar fortfarande riksdagens, och din, uppfattning i frågan.

Altingets gratis nyhetsbrev

Tuffa krav för idéburna aktörer

Vi var många inom den idéburna sektorn som då uttryckte vår oro för hur dessa ökade krav skulle slå mot våra verksamheter, och då särskilt de små aktörerna som exempelvis föräldrakooperativa förskolor. Vi påpekade också det orimliga i att det inte ställdes några som helst krav på det offentliga som ändå står för 80 procent av välfärden. Beskedet som ditt parti Moderaterna, Elisabeth Svantesson, och övriga partier gav oss var att självklart kommer ni att värna den idéburna sektorn. Ni skulle ställa krav på den dåvarande regeringen genom så kallade tillkännagivanden i samband med beslutet att införa skärpta krav.

Andelen föräldrakooperativ och andra idéburna förskolor minskar år efter år.

Lagen klubbades och riksdagen tillkännagav två saker för regeringen, precis som ni hade lovat. Dels att även kommuner borde omfattas av kravet på tillstånd för att få bedriva verksamheter inom välfärdsområdet, dels att regeringen borde säkerställa att kraven på tillstånd och ägar- och ledningsprövning inte hindrar små välfärdsföretag från att etablera sig.

Färre föräldrakooperativ

Sedan dess har det inte hänt särskilt mycket från ditt eller övriga partiers sida, Elisabeth Svantesson. Det som har hänt är att Idéburen välfärds medlemmar får allt svårare att existera. Skolinspektionen skriver att det är främst kommersiella skolkoncerner som startar skolor. Andelen föräldrakooperativ och andra idéburna förskolor minskar år efter år. Det är precis vad vi varnade för.

Jag förstår att det var svårt att driva frågan i opposition men du sitter i regeringen sedan snart två år tillbaka. Min fråga är därför: När tänker du infria det löfte som du gav oss och som också riksdagen ställde som krav?

Nämnda personer

Elisabeth Svantesson

Finansminister (M), förste vice partiordförande
Ekonomie licentiat (Örebro uni., 2006)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdChristoph NørgaardOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024