Skara stift har valt sin första kvinnliga biskop

Under onsdagen genomfördes den första valomgången i biskopsvalet i Skara stift. Ulrica Fritzson fick 50,44 procent av rösterna, vilket innebar att valet är avgjort och att Skara stift får sin första kvinnliga biskop.

Ulrica Fritzon blir ny biskop i Skara stift.
Ulrica Fritzon blir ny biskop i Skara stift.Foto: Josefin Roos/Svenska kyrkan
Albin Bohlin

Valresultat
  1. Ulrica Fritzson: 50,44%
  2. Jan Eckerdal: 32,74%
  3. Esbjörn Särdquist: 6,90%
  4. Karin Enerbäck: 4,60%
  5. Daniel Tisell: 3,01%
  6. Stefan Hiller: 2,30%

Källa: Svenska kyrkan

Ulrica Fritzson, som i dag är stiftsteologi i Skara stift, fick över hälften av rösterna i biskopsvalet i Skara stift. Det innebär att hon blir den 83:e biskopen sedan Thurgot tillträdde år 1014 – men hon blir den första kvinnliga biskopen i stiftet, som dessutom är Svenska kyrkans äldsta stift.

– Det känns överväldigande och fantastiskt. Jag tycker ju så mycket om Skara stift. Jag känner mig också hedrad över att få ta över efter biskop Åke som gjort ett fantastiskt avtryck som biskop i Skara stift. Jag ska göra mitt allra bästa i det som ligger framför mig, som ny biskop i Skara stift, säger Ulrica Fritzson i ett pressmeddelande.

Ulrica Fritzon prästvigdes 1996 och har arbetat bland annat i Skåne och som ambulerande präst i södra och västra Afrika. 2017 disputerade hon i religionsfilosofi och forskar bland annat om försoningsprocessen mellan Svenska kyrkan och det samiska folket.

Biskopsvigningen äger rum i Uppsala domkyrka den 22 september och leds av ärkebiskop Martin Modéus. Den 28 mars tas hon emot som biskop i Skara domkyrka.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00