Debatt

SD: Sverige förtjänar ett Europa som respekterar snuset

EU riskerar att strypa tillgången till vitt snus. Det skulle endast leda till att fler fortsätter att röka – i Sverige och hela Europa. Därför ska EU ge fan i snuset, skriver Johan Nissinen, europaparlamentariker (SD). 

”Jag kommer alltid stå upp för det svenska snuset, både på hemmaplan och i Bryssel”, skriver Johan Nissinen (SD).
”Jag kommer alltid stå upp för det svenska snuset, både på hemmaplan och i Bryssel”, skriver Johan Nissinen (SD).Foto: Privat
Johan Nissinen
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

I regeringens utredning ”En trygg uppväxt utan nikotin, alkohol och lustgas”, finns det många bra förslag som kan minska användningen av nikotin bland minderåriga. Däremot är det ytterst problematiskt att det föreslås en begränsning av nikotinhalt i snus till max tolv milligram per gram snus. Det skulle innebära att mer än hälften av alla snusdosor förbjuds.

Altingets gratis nyhetsbrev

Rekordfå rökare i Sverige 

För att nikotinportioner ska vara ett alternativ för rökare som vill fortsätta använda nikotin men som söker ett mindre farligt alternativ, behöver nikotinhalten vara tillräckligt hög. Vi ser även att många av de länder inom EU som börjar reglera nikotinportioner ligger på ett tak på mellan 15-20 milligram per portion. Det är också viktigt att man sätter begränsningen per portion för att inte driva upp portionernas storlek för att därigenom kunna öka nikotinmängden per portion.

Tack vare att så få röker har Sverige också relativt få fall av rökrelaterad cancer och andra rökningsrelaterade sjukdomar jämfört med andra länder.

Faktum är att snus har gjort Sverige världsledande när det gäller skadereducering. Det svenska snuset har gjort att antalet dagliga rökare i Sverige har sjunkit till 5,6 procent av befolkningen. Det är en fjärdedel av EU-snittet som ligger på 23 procent.

Tack vare att så få röker har Sverige också relativt få fall av rökrelaterad cancer och andra rökningsrelaterade sjukdomar jämfört med andra länder. Om Sveriges regering verkligen menar allvar med att bedriva en hälsopolitik med fokus på skademinimering måste de därför stryka förslaget om att sänka nikotinhalten.

Med minsta möjliga skada

I en utopisk värld använder ingen skadliga produkter. Men verkligheten fungerar inte så. En del människor dricker för mycket läsk, en del äter för mycket godis och en del gillar att använda tobaks- och nikotinprodukter. Politikers roll är att säkerställa att människor kan leva sina liv som de själva vill, med minsta möjliga skada för sig själva och andra.

Utöver regeringens utredning står vi inför en situation där EU överväger att strama åt reglerna ytterligare genom att förbjuda vitt snus. EU har också tidigare försökt med smakförbud och skattehöjningar. Om höga skatter, restriktioner mot nya produkter och förbud hade räckt för att få människor att sluta röka, då hade Sverige och Europa varit rökfritt vid det här laget. Men nu ser inte verkligheten ut så. Ett EU-förbud mot det vita snuset skulle enbart leda till att rökning och andra mer skadliga produkter återigen blir ett attraktivt val för många svenskar.

Jag kommer alltid stå upp för det svenska snuset, både på hemmaplan och i Bryssel. Det är därför jag driver min kampanj ”EU ska ge fan i snuset”.   

I denna kritiska tidpunkt är det viktigt att vi står upp för våra värden och traditioner, samtidigt som vi arbetar för att skydda och främja folkhälsan. Det innebär att vi måste söka balanserade lösningar som respekterar individens rätt till självbestämmande utan att kompromissa med det kollektiva målet om ett friskare och starkare samhälle. Sverige förtjänar en politik som är både förnuftig och respektfull mot dess medborgares rättigheter och val.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00