Debatt

Samverkan med det civila samhället allt viktigare

När pandemin släpper sitt grepp om samhället så behöver kommuner och regioner kroka arm med det civila samhällets aktörer. Det civila samhället är oumbärligt när vi vill utveckla samhället, skriver Anna-Lena Holberg och Jan Linde, representanter i Överenskommelsegruppen i VGR.

”En av de allra viktigaste sakerna som Nysta för fram är att det civila samhället ska vara en självklar och central part i alla samhällsfrågor. Det håller vi med om.” 
”En av de allra viktigaste sakerna som Nysta för fram är att det civila samhället ska vara en självklar och central part i alla samhällsfrågor. Det håller vi med om.” Foto: Mel Poole/Unsplash
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Den dag pandemin släpper sitt grepp om samhället igen så behöver kommuner och regioner kroka arm med det civila samhällets aktörer och arbeta tillsammans för att Sverige efter pandemin ska bli ett bättre Sverige än det var före pandemin.

Regional överenskommelse

Den regionala överenskommelsen mellan Västra Götalandsregionen och det civila samhället är en gemensam avsiktsförklaring kring jämbördig dialog och samverkan parterna emellan.

Överenskommelsearbetet har pågått under snart två hela mandatperioder med start 2015. Arbetet leds av en arbetsgrupp med fem politiker och fem representanter utsedda av det civila samhällets organisationer. Gruppen rapporterar direkt till Regionstyrelsen genom Beredningen för social hållbarhet och folkhälsa.

100 förslag för ett bättre samhälle

Under senaste året har ett intensivt arbete pågått på nationell nivå där tusentals personer inom det civila samhället varit engagerade för att ta fram olika förslag till vilka förändringar som behöver göras för att reparera skadorna efter pandemin, men också för att hantera brister som funnits under längre tid. Detta arbete kallas Nysta – nystart för ett nytt samhällskontrakt.

Organisationernas kunskaper, engagemang och erfarenheter är helt centrala för samhällsutvecklingen.

Under sommaren presenterade gruppen – som har haft medverkan av ledande politiker varav flera partiledare liksom forskare, chefredaktörer med flera – sina förslag. Arbetet resulterade i över 100 förslag för att skapa ett bättre samhälle efter pandemin.

Exempel på de förslag som tagits fram är:

  • Låt Arvsfonden stödja civilsamhällets investeringar och innovation. Civilsamhället har en lång tradition av att möta samhällsutmaningar på nytänkande sätt. Då civilsamhällets verksamheter inte är vinstdrivande finns ett begränsat intresse från kapitalmarknaden att investera i sektorns innovationer och utveckling. Regeringen bör därför ge Arvsfonden i uppdrag att stödja dessa investeringar.
  • Låt civilsamhället bekämpa arbetslösheten. Pandemin har ökat problemen för dem som befinner sig längst från arbetsmarknaden. Detta är en grupp som både Arbetsförmedlingen och privata aktörer har svårt att bistå men det är en grupp som civilsamhället specialiserat sig på.

Självklar och central part

Vissa av förslagen är partipolitiskt laddade och det offentliga- och det civila samhället kommer inte att bli överens om alla förslag, men det är oerhört viktigt att vi startar processen och söker samförståndslösningar där det finns förutsättningar för detta. En av de allra viktigaste sakerna som Nysta för fram är att det civila samhället ska vara en självklar och central part i alla samhällsfrågor. Det håller vi med om.

Finns mycket att hämta

Ur vår synvinkel är de cirka 46 000 organisationerna inom det civila samhället i Västra Götalandsregionen oumbärliga när vi vill utveckla samhället och förbättra livsvillkoren för människor. Organisationernas kunskaper, engagemang och erfarenheter är helt centrala för samhällsutvecklingen.

Överenskommelsen

Anna-Lena Holberg (M), politiker i Västra Götalandsregionen och Jan Linde, ordförande för Länsnykterhetsförbundet Västra Götaland, är utsedda att representera Överenskommelsegruppen i VGR.

För oss är det dessutom en utgångspunkt som präglar arbetet inom Överenskommelsen. Den regionala överenskommelsen är i grunden en gemensam avsiktsförklaring för parter som vill vara med och bidra med att bygga ett bättre samhälle för alla.

Vi är övertygade om att det finns mycket att hämta av kunskaper och inspel från Nysta som kan komma hela Sverige till del.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00