Nobelpristagare får stort människorättspris

Fredspristagaren Denis Mukwege har blivit känd världen över för sin insats som gynekolog och chefsläkare på Panzisjukhuset i DR Kongo. Nu får han det prestigefyllda Aurorapriset för sina humanitära insatser.

Albin Bohlin

Denis Mukwege fick utbildning och stöd vid uppstarten av Panzisjukhuset från Svensk pingstmission, PMU. Vid sjukhuset som ligger i Bukavu i östra delen av DR Kongo har tiotusentals kvinnor som har överlevt sexuellt våld vårdats.

PMU är fortfarande en av sjukhusets finansiärer och hans kopplingar till svensk pingströrelse har fört honom till Sverige vid flera tillfällen. Läkarmissionen är också en av de stora bidragsgivarna till driften av sjukhuset.

I Sverige har han bland annat fått Olof Palmepriset, Wallenbergmedaljen, ett hedersdoktorat vid Umeå universitet och Nobels fredspris. Han kandiderade även i det kongolesiska presidentvalet under förra året.

Nu får han priset Aurora prize for awakening humanity, vilket är ett av de största människorättspriserna i världen. Priset delas ut sedan 2016 på uppdrag av överlevare från det armeniska folkmordet och består av en prissumma på en miljon dollar.

− Denna utmärkelse är inte endast min. Den tillhör varje sjuksköterska, läkare och kurator som sliter outtröttligt på Panzisjukhuset och bortom det. Det är för varje förespråkare för fred och mänskliga rättigheter som tror på en framtid där rättvisa råder och helande finns tillgängligt för alla, sade han i sitt tacktal vid prisutdelningen.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdChristoph NørgaardOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024