Debatt

Dags för civilsamhället att kraftsamla

Jag vill vädja till er som kommer att bilda Sveriges nya regering att inte tappa fokus i arbetet mot en rättvisare och mer hållbar värld. Det skriver Jennifer Vidmo, generalsekreterare Actionaid Sverige

Morgonen den 14 september stod det klart att Sveriges framtida jämställdhets- och klimatpolitik riskerar att tunnas ut i en framtida regering, skriver debattören. 
Morgonen den 14 september stod det klart att Sveriges framtida jämställdhets- och klimatpolitik riskerar att tunnas ut i en framtida regering, skriver debattören. Foto: Christine Olsson/TT
Jennifer Vidmo
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

”Hur kan Sverige, som alltid varit den främsta förebilden inom jämställdhet, klimat och globalt samarbete göra ett sådant här vägval?” Exakt de orden fick jag höra från en av många internationella kollegor förra veckan. De hade räknat med att Sverige skulle stå emot, landa på båda fötterna och visa att vår demokrati vill ha jämställdhet, klimatvänlig omställning, medmänsklighet och en feministisk utrikespolitik. Mitt svar är: Det ska vi också!

Morgonen den 14 september stod det klart att Sveriges framtida jämställdhets- och klimatpolitik riskerar att tunnas ut i en framtida regering. Därför är det nu extra viktigt att engagemanget för dessa frågor, som har präglat Sveriges internationella närvaro under decennier, värnas. Nu gäller det att kavla upp ärmarna och fokusera, samarbeta och fortsätta det sedan länge påbörjade arbetet.

Nu gäller det att kavla upp ärmarna och fokusera, samarbeta och fortsätta det sedan länge påbörjade arbetet.

Vi kommer inte vika en tum

I dag vet vi inte hur Sveriges framtida styre kommer att se ut, men på Actionaid, som är en global organisation som arbetar för minskad fattigdom och jämställdhet, kommer vi aldrig att acceptera en politik som inte tar ansvar i de stora globala utmaningar vi står inför. Vi kommer inte vika en tum från det uppdrag vi har, vi kommer att fortsätta arbeta för flickors och kvinnors rätt till utbildning, sin kropp och makt att bestämma över sina liv.

Varför är civilsamhällets, företagens och allmänhetens engagemang nu så viktigt? Jo, för att vi behöver gå samman och kämpa för alla de flickor i Bangladesh som riskerar att giftas bort när de fortfarande är barn. För alla de miljoner i östra Afrika som idag tvingas lämna sina hem och riskerar att dö av svält. För alla kvinnor som förlorat hela sin inkomst från småskaligt jordbruk efter en extremtorka, som är en direkt följd av rika länders klimatpåverkan.

Klyftorna ökar

De senaste årens utmaningar har skapat större klyftor, i Sverige och i världen. Det är många kriser som kräver komplexa lösningar och det är inte lätt. Samtidigt som ett krig rasar i Europa pågår flera djupa kriser på andra platser. Vi behöver hantera utmaningar i den omedelbara vardagen, men samtidigt lyckas ha ett hållbart helhetsperspektiv.

Sverige har en roll att spela i det kommande ordförandeskapet i EU, i klimat- och jämställdhetspolitiken och som ett land som alltid har varit en viktig aktör för utveckling. Vi är tillräckligt många som vill fortsätta denna utveckling för att jag ska kunna känna mig trygg och lugna mina internationella kollegor med att Sverige aldrig kommer att tappa sitt fokus på de globala problemen som behöver en global lösning.

Tappa inte fokus

Jag vill vädja till er som kommer att bilda Sveriges nya regering att inte tappa fokus i arbetet mot en rättvisare och mer hållbar värld. Jag vill också uppmana alla aktörer inom den privata och ideella sektorn att samarbeta ännu mer och fortsätta det viktiga arbete som redan görs. Vi alla vet att det går att skapa förändring men arbetet får inte tappa fart. Därför är det dags att växla upp och hitta gemensamma vägar framåt. Vi har ingen tid att förlora. 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00