Civilsamhället i FN: ”Nästan hälften fick avslag förra året”

”Nästan hälften av de organisationer som har ansökt om FN-ackreditering det senaste året fick avslag, och det är väldigt olyckligt. Fokus borde i stället vara på att få in fler,” säger Carl Skau, enhetschef på utrikesdepartementet, till Altinget.

Carl Skau var tidigare ministerråd vid Sveriges FN-representation i New York, och samordnade Sveriges arbete i Säkerhetsrådet.  
Carl Skau var tidigare ministerråd vid Sveriges FN-representation i New York, och samordnade Sveriges arbete i Säkerhetsrådet.  Foto: Utrikesdepartementet
Anders Gustafsson

Under 2016-2019 har fem länder förhalat eller blockerat civilsamhällesorganisationer från att få observatörsstatus vid inte mindre än 1 361 tillfällen, som Altinget rapporterade i förra veckan.

De fem värsta försyndarna är Kina, Sydafrika, Indien, Kuba och Ryssland. Carl Skau, chef på UD:s enhet för FN-politik, konflikt och humanitära frågor, säger att Sverige aktivt har lyft frågan, också via EU.

– EU jobbar bland annat för att förändra arbetssättet inom NGO-kommittén och underlätta för organisationernas ansökningar. EU-delegationen har markerat kraftigt mot att vissa länder förhalar civilsamhällets deltagande. Det är en klar fördel också i denna fråga att samsynen mellan EU och USA har ökat igen, säger Carl Skau till Altinget.

Altinget logoCivilsamhälle
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget civilsamhälle får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00