Carl B Hamilton: Dags för återinträde i Svenska kyrkan
Det finns två skäl till att jag valt att gå med i Svenska kyrkan igen. För det första har jag lärt mig att uppskatta kyrkans många sociala insatser. För det andra är tanken på att Sverigedemokraterna, eller än värre Alternativ för Sverige, skulle lyckas få inflytande över Svenska kyrkans verksamhet genom kyrkovalet för mig avskyvärd, skriver Carl B Hamilton.
Carl B. Hamilton
Tidigare riksdagsledamot (L)Jag gick ur Svenska kyrkan för många år sedan men har nu beslutat mig för att gå med igen, av två skäl.
En avskyvärd tanke
Inflytande från dessa partier kan och bör motverkas bland annat genom medlemskap i Svenska kyrkan, och att medlemmarna mer än i dag utnyttjar sin rösträtt i kyrkovalen.
För det första. Jag har sett och lärt mig att uppskatta kyrkans många goda, behövliga sociala insatser, inte minst i mer eller mindre akuta situationer, till exempel för människor i kris. Dessa insatser är värda ökat stöd. Kommuner och socialtjänst är inte alltid lämpade för, eller kapabla att ge, adekvata stödinsatser – kommuner räcker inte alltid till. Allmänt sett är civilsamhällets insatser underskattade i Sverige och behöver stärkas.
För det andra. Tanken på att Sverigedemokraterna, eller ännu värre partiet Alternativ för Sverige – som satsar hårt på kyrkovalet – skulle lyckas i sina ambitioner att etablera sig som partier med inflytande i, och över, Svenska kyrkans verksamhet är för mig avskyvärd. Inflytande från dessa partier kan och bör motverkas bland annat genom medlemskap i Svenska kyrkan, och att medlemmarna mer än i dag utnyttjar sin rösträtt i kyrkovalen. Observera att nästa kyrkoval äger rum redan den 19 september i år, 2021.
En social infrastruktur
Ett medlemskap innebär naturligtvis en årlig avgift. Den betalar bland annat för det faktum att Svenska kyrkan finns i stort sett överallt där människor bor och utgör därmed en social infrastruktur i vårt samhälle. Närhelst en allvarlig olycka inträffar, terrorister slår till, skogsbränder bryter ut eller andra kriser drabbar människor även känslomässigt så finns där en kyrka att samlas i och där professionella medmänniskor kan ge stöd och tröst. Särskilt när barn är drabbade (bussolyckor, bränder, attentat mot skolor) är denna funktion viktig även för anhöriga och kompisar.
Så avgiften är lite att se som en försäkringspremie: jag hoppas att jag aldrig ska behöva utnyttja försäkringen men den dag olyckan är framme är jag nog glad att jag tecknade den i alla fall. Och att jag röstade för att anständiga partier bestämmer i kyrkofullmäktige.