Norrtäljes hamnpromenad prisas

Norrtälje kommun har tilldelats Landmärket, Sveriges Arkitekters pris för bästa landskapsarkitektur, för omvandlingen av en tidigare industriell kaj till en hamnpromenad.

Ansvariga arkitekter för projektet är Lina Dahlström, Per Andersson, Åsa von Malortie och Niklas Bosrup på Sydväst arkitektur och landskap.
Ansvariga arkitekter för projektet är Lina Dahlström, Per Andersson, Åsa von Malortie och Niklas Bosrup på Sydväst arkitektur och landskap.Foto: Hans Logren
Ilham Osman

Juryn bestod av landskapsarkitekterna Martin Arfalk, Emily Wade och Johan Rehngren, samt Ann-Sofi Noring, styrelseledamot vid CIMAM och ledamot av Kungliga Konstakademien. I motiveringen hyllar juryn hamnpromenaden för dess höga kvalitet.

”Tack vare en konsekvent gestaltning lyckas arkitekten ta en stark ansats hela vägen från idé och projektering till genomförande och förvaltning. Med en urban miljö som fond är vinnaren ett projekt med hög verkshöjd, skickligt avvägt i skala, detaljering och växtbearbetning. Här iscensätts ett stiliserat skärgårdslandskap – en vacker och poetisk berättelse om ett landskap vars platser och utblickar ger förnimmelse av både klippor och havsljus.”

Priset Landmärket delas ut av Sveriges Arkitekter till en utemiljö av hög arkitektonisk kvalitet, med fokus på gestaltning, förverkligande och utförande.

Övriga nominerade i kategorin var Bobergstorget i Stockholm, Elsa Eschelssons park i Uppsala och Aktivitetsslänten i Tenstadalen, Stockholm.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00