Debatt

Slutreplik: Hushållen kan göra mer för en effektiv energianvändning, Villaägarna

Villaägarna behöver sansa sig. Energieffektivisering kan göra stor nytta för villaägare, energipriser och klimat. Det skriver företrädare för flera branschorganisationer.

Det finns en stor potential inom småhussektorn för att minska energianvändningen, skriver debattörerna.
Det finns en stor potential inom småhussektorn för att minska energianvändningen, skriver debattörerna.Foto: Tore Meek/NTB Scanpix/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Samtliga debattörer

Lotta Bångens
Vd Energieffektiviseringsföretagen (Eneff)
Britta Permats
Vd Svensk ventilation
Simone Kreutzer Wesslund
Vd IG Passivhus Sverige
Tommy Kreutzer Wesslund
Vd Circuitus AB
Veronica Koutny Sochman
Vd Swedisol
Margareta Bergetun
Vd Svenska solskyddsförbundet

Villaägarna menar i sitt svar på vår artikel att ”tvångsrenovering” och ”överimplementering” av EU-direktiv måste stoppas. Vrider man till orden på det sättet låter det förstås förfärligt det som EU håller på med. Men om vi sansar debatten och tittar på vad EU faktiskt vill åstadkomma och reflekterar över hur människor (som till exempel villaägare, fastighetsägare, företag med flera) agerar på en marknad så tror vi att EU-direktiv, eller andra styrmedel som införs på ett klokt sätt i Sverige kan göra stor nytta för både enskilda villaägare, för energipriserna och inte minst för klimatet.

Klimatutmaningen står på spel

Det finns några saker vi vill ta upp med anledning av Villaägarnas replik.

Läs också

Sverige har historiskt inte ”överimplementerat” några regler kring energieffektivisering från EU. Snarare tvärtom. EU har genom åren påpekat brister i hur Sverige uppfyller till exempel Direktivet om energieffektivisering och haft frågor kring om de styrmedel vi infört är tillräckliga för att uppfylla målen.

Tycker Villaägarna verkligen att det inte är lika viktigt att grön energi används smart och effektivt?

Villaägarna menar att energieffektivisering främst ska ske i andra länder som har mer koldioxidbelastande energi än vad vi har i Sverige. Vi menar att vi måste kunna lyfta blicken mer än så. Tycker Villaägarna verkligen att det inte är lika viktigt att grön energi används smart och effektivt?

IEA och FN:s klimatpanel med flera ser i sina framtidsscenarier att klimatutmaningen inte går att klara utan kraftig energieffektivisering. Energipusslet går helt enkelt inte ihop. Grön energi finns inte i obegränsade mängder. Visst är till exempel både vind- och solenergi oändliga resurser på ett sätt, men det behövs sällsynta jordartsmetaller, betong och andra resurser för att kunna omvandla och använda den energin. Där finns begränsningar. Vi menar att all energi ska användas så effektivt som möjligt.

Se till Sveriges bästa

Hushållen gör så gott de kan, skriver Villaägarna. Det vet vi att många gör. Det betyder dock inte att alla som har möjlighet gör allt som är lönsamt. Det finns en stor potential inom småhussektorn för att minska energianvändningen (24 TWh enligt rapporten Grön logik). Därför måste samhället stötta villaägare och andra för att komma till skott med fler åtgärder för Sveriges bästa. Det kan handla om finansiering, nya affärsmodeller för att underlätta investeringar mm.

Vi vill bjuda in Villaägarna till ett samtal om vad en rimlig renoveringstakt är och hur vi tillsammans kan få till stånd fler lönsamma renoveringar. Vi tror att det behövs en satsning från alla aktörer i samhället för att visa vad som är möjligt.

Läs tidigare inlägg i debatten

Förändringen av energiklasserna lämnar mycket att önska

I ett läge där energieffektivitet blir allt viktigare för Sverige, EU och världen väljer Sverige att backa och urholka i stället för att gå framåt och vara ett föregångsland. Det skriver företrädare för flera branschorganisationer.

Replik: En omklassning av energiklasserna måste göras

En omklassning av energiklasserna måste helt enkelt göras. I annat fall kommer det försätta landets husägare och fastighetsägare i en ekonomiskt ohanterbar situation. Det skriver Jonathan Lindgren, samhällspolitisk expert på Villaägarnas riksförbund.

Nämnda personer

Lotta Bångens

Vd Energieffektiviseringsföretagen

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00