Efter hovrättsdomen: Regeringen tittar på lösning för nybyggnadshyror

Regeringen tittar på en lösning för höjningar av presumtionshyror i nybyggda lägenheter efter den kritiserade domen i Svea hovrätt. ”Det har inte blivit en lyckad situation”, säger Johan Davidson, statssekreterare hos bostadsminister Andreas Carlson (KD). 

En dom i Svea hovrätt i juni innebär att bostadsbolag endast får höja hyrorna i nybyggda bostäder med högst hälften av den årliga procentuella höjningen, vilket får kritik från både bostadsbolag och Hyresgästföreningen. Nu vill regeringen se över vad man kan göra åt problemet.  
En dom i Svea hovrätt i juni innebär att bostadsbolag endast får höja hyrorna i nybyggda bostäder med högst hälften av den årliga procentuella höjningen, vilket får kritik från både bostadsbolag och Hyresgästföreningen. Nu vill regeringen se över vad man kan göra åt problemet.  Foto: Alexander Larsson Vierth / TT
Louise Carlsson-Örning

Regeringen vill se över situationen som uppstått för höjning av av presumtionshyror med anledning av domslutet i Svea hovrätt förra sommaren. Det berättar Johan Davidson, statssekreterare hos bostadsminister Andreas Carlson (KD) i en intervju med Altinget. 

– Vi har uppmärksammats på det här av flera branschföreträdare och det har inte blivit en lyckad situation just nu, så vi funderar på vad vi kan göra åt det, säger han. 

Enligt hyreslagen får nybyggda lägenheter ha presumtionshyror i 15 år. Men under perioden får hyrorna höjas i den utsträckning det är skäligt med hänsyn till den allmänna hyresutvecklingen på orten. Men utfallet från domen som föll i juni förra året innebär att en skälig höjning av presumtionshyran får vara högst hälften av den årliga procentuella höjningen.

Altinget logoBo och Bygg
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget bo och bygg får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00